Екип от изследователи засече радиосигнали, идващи от центъра на Млечния път, и след това те мистериозно изчезнаха.

Радиотелескопът ASKAP, разположен в Австралия, извърши проучване, включващо 2 милиона обекта, като всеки от обектите беше класифициран от компютър и изследователи. По-специално един обект не беше в състояние да бъде класифициран от алгоритъма или изследователите и стана непосредствен обект на интерес, тъй като през цялата 2020 г. обектът излъчва шест радиосигнала в продължение на девет месеца.

Изследователите не са виждали нещо подобно преди.

Учените се опитаха да локализират обекта, който причинява радиосигналите в инфрачервени, видими и рентгенови дължини на вълната, но не успяха да забележат нищо. Освен това обектът спря да излъчва сигнали месеци наред, а след това изследователите го откриха отново около година след като беше засечен за първи път. Въпреки че сигналите все още не са официално класифицирани, изследователите използват името на заместителя „радиопреходни процеси в галактическия център“ (GCRT).

По-специално Тара Мърфи, професор в университета в Сидни, която ръководи изследователския екип, каза за Business Insider, че е „100% уверена“, че сигналите не идват от извънземни, тъй като сигналите, идващи от технологични уреди, биха покрили много по-тесен диапазон от честоти.

„За съжаление не знаем точно какво се държи така“, казва Мърфи.

Снимка: University of Sydney

Виж още: Ето защо нашата планета не е супер-Земя