Добри новини, бъдещи изследователи на Марс! Когато хората разположат постоянна база на Червената планета, те ще могат да овкусяват храната си с отгледана на Марс версия на най-продавания червен сос на Земята.

Heinz разкри първата си бутилка кетчуп Marz Edition - сос, приготвен от същите първокласни домати, каквито се използват в популярното земно издание, но отгледани при същите тежки условия като на Марс. Повече от просто нов етикет, сосът, готов за Марс, е продукт на две години изследвания, проведени от екип от астробиолози в Космическия институт "Олдрин" на Флоридския технологичен институт. Въпреки че не е наличен за закупуване, партида кетчуп Marz Edition беше представена в централата на Heinz в Питсбърг, където експерименталният сос премина тестовете за качество на компанията, за да бъде одобрен да стане сертифициран Heinz Tomato Ketchup.

ГЛАСУВАЙ за фаворитите ти в отделните категории на ECA 2021 до 30 ноември и СПЕЧЕЛИ феноменален OLED телевизор от Филипс. А с него качественото забавление е гарантирано!

14-членният екип в Космическия институт "Олдрин", ръководен от д-р Андрю Палмър, представи първата от трите научни публикации, която очертава мисията на Heinz. Институтът, който е основан през 2015 г., е създаден за насърчаване на постоянното човешко присъствие на Марс и поддържане на научното и техническо наследство на астронавта от "Аполо 11" Бъз Олдрин, един от първите хора, стъпили на Луната.

"Досега повечето усилия за откриване на начини за отглеждане в симулирани от Марс условия са краткосрочни изследвания на растежа на растенията", казва Палмър. "Това, което направи този проект, е да разгледа дългосрочното набавяне на храна."

За да се демонстрира, че доматите могат да бъдат отглеждани на Марс, растенията са отгледани в подобен климатичен модел - земна почва, химически съчетана с реголита на Червената планета - при същата температура и водни условия като на Марс. Експертите от космическия институт и Heinz са анализирали състоянието на почвата, подбрали са подходящи семена и са приложили селскостопански техники, за да гарантират, че крайният резултат е разпознаваемият вкус на кетчупа Heinz.

Изследването, което беше един от най-големите проекти по рода си, свързани с Марс, също има приложения по-близо до дома. Ако, както е показано, доматите могат да се отглеждат извън планетата, те могат да се отглеждат и на по-отдалечени и сурови места на Земята.

Снимка: Heinz

Виж още: Без огледала за обратно виждане за автоматизираните возила без водач