Дебатът дали съществуват извънземни форми на живот се води между учените от десетилетия. По-рано тази година експерти развенчаха мистерията на "нечовешките трупове" и стана ясно, че правителството на САЩ вече приема заплахите от НЛО доста сериозно.

На други места НАСА наскоро заяви, че Марс някога може да е бил обитаем, докато изследователи заявиха, че разговор между човек и кит може евентуално да доведе до контакт с извънземни. Въпреки че учените все още не са обявили, че малките зелени човечета наистина съществуват, миналата година група руснаци направиха интересно откритие отвъд нашите представи за живот. Колективът е бил на борда на Международната космическа станция (МКС) през октомври 2023 г., когато бил принуден да излезе навън, за да поправи теч в охладителната система. Той е докладван от руската космическа агенция "Роскосмос", която по-късно насрочва спасителна космическа разходка. В сряда, 26 октомври, на руския космонавт Олег Кононенко беше наредено да отстрани теча на резервния охладител - задача, която щеше да го накара да излезе извън МКС.

59-годишният пилот твърди, че по време на излизането в открития Космос е забелязал, че в панела на охладителя са пробити различни дупки. След като забелязал проблема, инженерът се обадил по радиото в Московския център за управление на полетите, за да съобщи за откритията си.

"Дупките са с много равни ръбове, сякаш са пробити през тях", обяснява той. "Има много на брой. Разпределени са по хаотичен начин."

Но странните открития на Кононенко не спират дотук. Докато изсмуквал течността от теча, той очевидно се натъкнал на странно кълбо охлаждаща течност. Твърди се, че кълбото се е преместило върху предпазното въже на космонавта, което накарало Московския център за управление на полетите да поиска връщането му на МКС. Безпокойството се появи само няколко дни след като огромната скорост на космическата станция беше показана чрез фантастична анимация.

Каналът в YouTube Airplane Mode публикува анимацията онлайн и показа как МКС се движи със средна скорост от 27 600 км/ч. Бързият клип показва от първо лице какво би било да се движим с такава скорост през Ню Йорк.

След като гледа набралия популярност видеоклип, един от потребителите на YouTube коментира: "Това наистина показва колко бавен е звукът. Това е лудост".

Друг пък казва: "Манхатън дойде и си отиде за по-малко от две секунди. Ха, това е лудост".

"Мисля, че е лудост, че ние като хора сме накарали един обект да се движи толкова бързо", разсъждава друг.

"Обзалагам се, че Нютон би бил доста шокиран, ако чуеше, че наистина сме се движили достатъчно бързо, за да обиколим Земята, както е мислел по времето, когато най-бързите превозни средства са били ветроходните кораби".

Снимка: Unsplash

Виж още: Този хибриден самолетен дизайн може да направи полетите по-евтини от билетче в трамвая