В северозападната част на САЩ скоро ще бъде открит първият в света завод за масово производство на хуманоидни роботи.

Главният изпълнителен директор на Agility Robotics Деймиън Шелтън заяви пред Axios в тревожно интервю, че компанията ще произвежда 10 000 робота в своя завод RoboFab, когато достигне "своя пик".

Шелтън използва термина "хуманоиди", за да обозначи своите ходещи и работещи роботи, произвеждани за компании като Amazon. Предстоящото преместване на производството от по-малката ѝ фабрика в малкото градче Тангент, Орегон, в много по-големия завод RoboFab в близкия град Салем ще я превърне от периферен играч в сферата на роботиката в един от най-големите производители в Съединените щати.

"Поставихме много висок приоритет на това да изкараме роботите възможно най-бързо", казва Шелтън пред Axios. "Големият ни план е, че искаме да стигнем до хуманоиди с общо предназначение възможно най-скоро."

Плановете на Agility Robotics са, меко казано, изключително амбициозни. От основаването си през 2016 г. до сега Agility е произвела само около 100 робота. Както съобщава Axios, компанията вече има нарастващ брой неизпълнени поръчки за своя модел Digit, който предизвика вълна през октомври, след като компанията обяви, че Amazon в момента го тества за използване в собствените си фабрики.

Първоначално RoboFab ще произвежда само стотици двукраки "хуманоиди". Но в рамките на няколко години Шелтън планира съоръжението "да има значително по-голям капацитет от 10 000 робота годишно".

Новината за новата фабрика на Agility - която все още няма точна дата на откриване - идва само месец след като Китай призова частния сектор на страната да увеличи обектите за производство на хуманоидни роботи, за да може страната да достигне масово производство до 2025 г. и да стане световен лидер в тази технология до 2027 г.

Въпреки че нито Китай, нито Agility са казали много за човешките работници, които могат да бъдат заменени от автоматизацията, Amazon поне на думи споменава за тяхната съдба в ерата на роботите.

По-рано тази година компанията обяви, че води проучване с Масачузетския технологичен институт (MIT), за да види как автоматизацията влияе на човешките работници, и заяви, че 750 000-те робота, които е внедрила, са създали повече от 700 нови категории работни места за хора от реалния живот.

Снимка: Unsplash

Виж още: Интерактивна карта показва къде на Земята бихте излезли, ако копаете точно под вас