Преди четиридневното "изгнание" на главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Олтман няколко изследователи от персонала написаха писмо до борда на директорите, в което предупреждават за мощно откритие на изкуствен интелект, което според тях може да застраши човечеството, съобщиха за Ройтерс двама души, запознати с въпроса.

Неотразеното досега писмо и алгоритъмът за изкуствен интелект са били ключови събития преди отстраняването от борда на директорите на Олтман, който бе лицето на генеративния изкуствен интелект, казаха двамата източници. Преди триумфалното му завръщане късно във вторник повече от 700 служители заплашиха да напуснат и да се присъединят към подкрепящата ги компания Microsoft в знак на солидарност с уволнения си ръководител.

Източниците посочват писмото като един от факторите в по-дългия списък с оплаквания от страна на борда, довели до уволнението на Олтман, сред които са опасенията за комерсиализиране на постиженията, преди да се разберат последствията. Ройтерс не успя да се запознае с копие от писмото. Служителите, които са написали писмото, не са отговорили на молбите за коментар.

След като Ройтерс се свърза с OpenAI, която отказа да коментира, във вътрешно съобщение до служителите призна за проекта, наречен Q*, и за писмото до борда преди събитията от уикенда, каза един от хората. Говорител на OpenAI заяви, че съобщението, изпратено от дългогодишната изпълнителна директорка Мира Мурати, предупреждава служителите за определени медийни истории, без да коментира тяхната точност.

Някои служители на OpenAI смятат, че Q* (произнася се Q-Star) може да бъде пробив в търсенето на т.нар. изкуствен общ интелект (AGI), казва един от тях пред Ройтерс. OpenAI определя AGI като автономни системи, които надминават хората в повечето икономически ценни задачи.

При наличието на огромни изчислителни ресурси новият модел е в състояние да решава определени математически задачи, заяви човекът при условие за анонимност, тъй като не е упълномощен да говори от името на компанията. Макар да се справя с математически задачи само на нивото на учениците от началното училище, справянето с подобни тестове кара изследователите да бъдат много оптимистично настроени за бъдещия успех на Q*, казва източникът.

Изследователите смятат, че математиката е границата на развитието на генеративния ИИ. Понастоящем генеративният ИИ е добър в писането и превода на езици, като статистически предсказва следващата дума, а отговорите на един и същ въпрос могат да варират в широки граници. Но овладяването на способността да се прави математика - където има само един верен отговор - предполага, че ИИ ще има по-големи способности за разсъждение, наподобяващи човешкия интелект. Това би могло да се приложи например за нови научни изследвания, смятат изследователите на ИИ.

За разлика от калкулатора, който може да решава ограничен брой операции, AGI може да обобщава, да учи и да разбира.

Снимка: Unsplash

Виж още: Формула 1 се надява, че ИИ ще ѝ помогне да разбере дали болид нарушава ограниченията на пистата