Както е известно, всички звезди умират и един ден може би точно това ще се случи с небесното тяло, което осигурява живот на Земята. Според учените при изпълняването на този сценарий Слънцето ще унищожи Земята, Меркурий и Венера, оставяйки цялата ни Слънчева система опустошена. Това не е нова идея - учените са изчислили, че нашето Слънце ще „експлодира“ през следващите пет милиарда години. Но ново проучване, публикувано в Astrophysical Journal, прави някои разяснения.

В момента нашата звезда е все още млада и генерира тонове енергия, действайки като източник на светлина и топлина, който помага на Земята да остане жива. Но един ден същата тази енергия ще накара Слънцето да унищожи Земята и други планети заедно с нея.

Нивото на това унищожение обаче не е ясно. За да разберат по-добре как Слънцето ще унищожи Земята, изследователите извършиха няколко 3D хидродинамични симулации. Това им е помогнало да разберат по-добре диапазона от възможни резултати, след като звезда, подобна на Слънцето, погълне планета. Те открили, че това зависи силно от размера на планетата и текущото състояние на звездата.

Поради размера на Земята някои казват, че тя няма да бъде напълно погълната, както вероятно ще бъдат Меркурий и Венера. Слънцето обаче все пак ще направи Земята негодна за живеене. Това е така, защото, когато Слънцето навлезе във фазата на червения си гигант, то ще загуби целия си водород. Когато това се случи, границата му ще се разшири многократно и ще погълне всичко по пътя си.

В зависимост от точния резултат погълнатата планета може да бъде изтеглена в много по-тясна орбита или възможността за създаване на нов свят може да стане достъпна поради промените.

Учените смятат, че нашето Слънце е достигнало средата на живота си, приблизително на 4.57 милиарда години. Те също така вярват, че това е причината за продължаващата слънчева активност, която изпитваме. Но след около 5 милиарда години, то ще започне да умира. И когато това се случи, шансовете Слънцето да унищожи Земята са много високи.

Снимка: Unsplash

Виж още: Двупосочният билет до Луната за астронавтите на SpaceX не е задължителен