Според изявление на NASA SpaceX ще изпрати само „скелетна“ версия на своя космически кораб Starship на повърхността на Луната по време на предстояща тестова мисия без екипаж.

Всъщност полетът ще бъде толкова съкратен, че дори няма да се изисква демонстрация, че може да се върне обратно след кацането там.

Според SpaceNews Лиза Уотсън-Морган, мениджър на програмата Human Landing System на NASA, е завила: „За демонстрацията без екипаж целта е да имаме безопасно кацане“.

„Демото без екипаж не е непременно планирано да бъде същият Starship, който виждате за демонстрацията с екипаж“, добавя тя. „Ще бъде орязана версия, защото просто трябва да кацне. Не трябва да излита обратно.“

Вероятно очаквайки, че нейните коментари могат да предизвикат дебат относно това, дали SpaceX действително ще трябва да върне астронавтите безопасно, Уотсън-Морган добави, че „очевидно искаме“ да излети обратно от Луната, „но изискванията са да кацне“.

„Не им казваме да правят нищо с него“, добавя Логан Кенеди, ръководител в HLS в NASA, по време на събитието, имайки предвид космическия кораб Starship и това, как астронавтите ще се върнат от повърхността на Луната. „Това ще зависи от SpaceX.“

През 2021 г. програмата HLS на NASA избра SpaceX за свой частен партньор за разработване на космически кораб, способен да изпрати астронавти на Луната за своята програма Artemis. Въпреки многото драма около решението SpaceX се очертава като де факто сътрудник на космическата агенция, получавайки милиарди финансиране, за да превърне своя супер тежкотоварен Starship в лунен спускаем апарат.

Но Artemis 3, първата планирана екипажна мисия на NASA до лунната повърхност, все още е далече. И докато SpaceX напредна в разработването на Starship, все още не е успешно изстреляла него или придружаващия го Super Heavy бустер в орбита. По време на предстоящата мисия без екипаж NASA и SpaceX може да изберат да вземат със себе си „потенциално един полезен товар“, кацащ близо до южния полюс на Луната.

Artemis 3 обаче ще бъде много по-сложна мисия. Първо, това произлиза от размера на самия Starship. Астронавтите ще имат изключително уникална перспектива, след като високият 50 метра космически кораб кацне на повърхността в изправено положение. Това също означава, че влизането и излизането ще се окаже много по-трудно от простото изкачване нагоре и надолу по стълбата, прикрепена към външната страна на лунните спускаеми апарати от ерата на Apollo. SpaceX работи върху външен асансьор, който отвежда екипажите до повърхността. Компанията вече изгради пълномащабен макет на системата, позволяващ на астронавтите да я тестват, докато носят симулирани скафандри.

„Това е много висок спускаем апарат“, разказва Уотсън-Морган по време на срещата тази седмица. „Не изглежда като традиционните спускаеми апарати, които всички сме виждали в миналото, така че може да е трудно да се свикне с това психически.“

NASA и SpaceX имат много работа пред тях. Например SpaceX все още е в процес на уточняване колко космически кораба Starship ще трябва да изведе в орбита, за да стигне действително до Луната. Компанията предвижда космическият кораб да служи и като мобилен резервоар за гориво, осигурявайки място за зареждане на други Starship в орбита, преди да се отправят към Луната.

Миналата година главният изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск направи предположение, като изчисли, че ще са необходими максимум осем пълни резервоара на Starship, за да стигне до Луната и обратно. А освен това все още съществува значителна задача за безопасно извеждане на хората на повърхността, обратно в космическия кораб и безопасно изстрелване обратно в орбита - огромна задача сама по себе си.

Снимка: Unsplash

Виж още: Магнити са ключът към производството на кислород за дълги космически пътувания