Учени твърдят, че потенциалът на вятърната енергия над океаните е толкова голям, че може да генерира електричество, способно да посрещне нуждите на цяла цивилизация.

Уловката е, че ще трябва да издигнем хиляди вятърни турбини по крайбрежието, както и да се научим как да поддържаме тези инсталации в суровите океански условия. Учените обаче са категорични, че събраната от вятърните ферми в океана енергия ще бъде следващата стъпка в еволюцията на енергетиката.

Проучването се основава на компютърни модели, сравняващи производителността на големите вятърни паркове в щата Канзас с мощностите на въображаеми гигантски вятърни ферми, инсталирани в открито море. В някои райони, по-специално в Северния Атлантически океан, вятърните паркове биха могли да са много по-мощни, тъй като съпротивлението на перките на турбините им няма да забави скоростта на вятъра толкова, колкото на сушата.

Освен това вятърните паркове в открито море имат по-голяма способност да улавят енергията от горните слоеве на атмосферата и да я пренасят към повърхността.

През зимата вятърните паркове в северната част на Атлантическия океан биха могли да произвеждат достатъчно енергия, за да се покрият сегашните нужди на цивилизацията, смятат учените от научния институт "Карнеги".