Легендарната земя Атлантида може и да е обект на цялото археологично внимание, но съществува потънал град, който е много по-стар от митологичния си събрат.

Смята се, че Павлопетри е на около 5000 години, но е открит едва през ХХ век, а експертите все още разкриват неговите тайни и съкровища.

Градът от бронзовата епоха е идентифициран за първи път край бреговете на южния гръцки регион Пелопонес през 1904 г. от геолог на име Фолкион Негрис. Въпреки това той е почти непроучен до 1967 г., когато Николас Флеминг от Института по океанография към Университета в Саутхемптън го открива отново.

През следващата година Флеминг, придружен от група археолози от Университета в Кеймбридж, прекарва шест седмици в проучване на потъналия град, който се намира под 3 - 4 метра вода.

След това изследователите картографират древния град, който се е отличавал с поне 15 отделни сгради, както и с дворове, улици и гробници.

От морското дъно те извличат и редица артефакти, включително керамика, остриета и малка бронзова фигурка, които датират между 2800 и 1180 г. пр.н.е. Сградите на самия град обаче датират от около 1650 до 1180 г. пр.н.е.

Може да си помислите, че откриването на отдавна изгубен град, погребан под вълните, ще предизвика доста голям шум. Но всъщност са били необходими още 40 години, за да се обърне повече внимание на обекта Павлопетри.

През 2009 г. международен екип от експерти към Министерството на културата на Гърция, Гръцкия център за морски изследвания и Университета в Нотингам започват петгодишен проект за разкопки и подробно проучване на града. По време на проучването си екипът открива още 9000 кв.м нови сгради, включително голяма правоъгълна зала и постройки, които са разположени на скрита дотогава улица.

Открита е и керамика, която потвърждава, че градът е съществувал през микенския период (последната фаза на бронзовата епоха в древна Гърция), както и доказателства, че е бил обитаван от около 3000 г. пр.н.е. до 1100 г. пр.н.е., когато е имало население от около 500 до 2000 души.

Какво в крайна сметка е изпратило Павлопетри на дъното на морето, остава неизвестно. Въпреки че някои експерти смятат, че той може да е бил потопен от земетресение, станало около 1000 г. пр.н.е. или 375 г. от н.е. Като се има предвид, че градът предхожда алегоричния разказ на Платон за Атлантида, някои хора предполагат, че Павлопетри е реалното вдъхновение за бляскавия „изгубен“ континент, който и днес вълнува въображението ни.

Снимка: Unsplash

Виж още: Ако използвате някои от тези пароли, незабавно ги променете