Китайската компания Space Pioneer случайно изстреля първата степен на своята ракета Tianlong-3 по време на неделен тест на машината, който се обърка сериозно. Ракетата се разбила и експлодирала близо до град в Централен Китай, но засега не се съобщава за пострадали.

На кадри, споделени в социалните медии, се вижда как първата степен на ракетата излиза от огромен облак и се издига в небето, след което губи инерция, а двигателите ѝ се изключват. След това тя пада на земята и предизвиква голямо огнено кълбо.

Случайното изстрелване е станало по време на изпитание на ракетата с гореща стрелба в неделя в съоръжение в град Гунги, провинция Хенан. По време на теста деветте двигателя на ракетата се запалват, докато превозното средство трябва да бъде закрепено към земята, което не му позволява да се насочи към орбита.

Space Pioneer обвинява "структурна повреда" на изпитвателния стенд за отделянето на ракетата от стартовата площадка, пише компанията в изявление. Бордовият компютър на ракетата обаче автоматично е изключил двигателите при установяване на необичайна дейност. Тогава Tianlong-3 падна към хълмист район близо до града.

Space Pioneer се надяваше, че тестът за изстрелване ще доведе до орбитално изстрелване на ракетата Tianlong-3 през следващите месеци. Компанията твърди, че характеристиките на Tianlong-3 са сравними с тези на Falcon 9 на SpaceX, като китайската ракета може да изведе в орбита 590 тона, докато двустепенната ракета за многократна употреба на SpaceX може да изведе 605 тона.

Една от водещите космически компании в Китай, Space Pioneer, влезе в историята през април 2023 г. като първата търговска фирма, която успешно достигна орбита при първия си опит с ракетата Tianlong-2. Space Pioneer стана и първата китайска компания, която достигна орбита с ракетно задвижване с течно гориво. Tiangong-3 е по-голяма ракета с течно гориво с първа степен за многократна употреба, която беше проектирана да помогне за извеждането на китайската сателитна интернет мрежа в орбита.

Инцидентът се случва седмица след като друго видео, споделено в интернет, показва китайска ракета, падаща над населен район, а жителите бягат, за да се скрият, тъй като машината изхвърля токсичен химикал в небето. Площадките за изстрелване в Китай обикновено се намират във вътрешността на страната, което създава по-голяма опасност части от ракети да паднат върху населени места. Най-новата площадка за изстрелване в страната, площадката за търговско изстрелване в Хайнан, се намира близо до крайбрежния национален космодрум Уенчан в островната провинция Хайнан в Южнокитайско море, което може да премахне част от тази заплаха от населените места.

Снимка: Unsplash/Space Pioneer/Andrew Jones on X

Виж още: Нов модел с изкуствен интелект предсказва човешкото поведение с невероятна точност

 

Тагове: