Още една голяма загуба в края на годината - известната астрономка Вера Рубин, която потвърди съществуването на тъмната материя, си отиде на 88 години.

Учените днес считат, че повече от 90 процента от материята във Вселената все още е невидима за нас. Тя се нарича тъмна материя и е недостъпна за наблюдение със съвременните методи. Първият учен, който дава доказателства и се досеща за съществуването на явление, впоследствие наречено "тъмна материя", е швейцарският астрофизик Фриц Цвики през 1933 г. Десетилетия след това все още няма никакви други наблюдения, които да повдигнат отново проблема за липсващата маса, докато едва през 1960 г. младата астрономка Вера Рубин започва да публикува статии по проблема, базирайки се на наблюдения с нов и чувствителен спектрограф, припомня The Verge.

Рубин открива несъответствия между прогнозираното въртене на галактиките и наблюдаваното им движение. Според нея това може да се обясни само с едно - с влиянието на тъмната материя.

Постиженията ѝ носят редица отличия, сред които Национален медал за наука. Според някои нейни колеги Вера Рубин заслужава и Нобелова награда, но такава се присъжда само на живи учени, така че намерението вече не може да се осъществи.

Виж още: Китай планира да покори Луната и Марс до 2020 г.