Десетилетие наблюдения с телескопа Subaru в Хавай разкриха съществуването на интригуващ куп от обекти на ръба на Слънчевата система.

Резултатите от проучванията, които ще бъдат публикувани в списание Planetary Science Journal, показват, че може да съществува цяла структура от обекти, намиращи се отвъд неизследваната тъмнина на Пояса на Кайпер - огромен диск от ледени тела, обгръщащ най-отдалечените части на Слънчевата система.

Това би могло да промени драстично разбирането ни за начина, по който се е формирала нашата планетарна система, и което е дразнещо - може би за разпространението на живота във Вселената.

„Ако това се потвърди, ще бъде голямо откритие“, казва Фуми Йошида, планетарен учен от Японския университет за професионално и екологично здраве и съавтор на едно от изследванията, в изявление. „Първичната слънчева мъглявина е била много по-голяма, отколкото се смяташе досега, и това може да има значение за изучаването на процеса на формиране на планетите в нашата Слънчева система.“

Поясът на Кайпер се намира на около 40 до 50 астрономически единици - това е 40 до 50 пъти средното разстояние между нашата планета и Слънцето - от центъра на нашата система. Тъй като регионът е толкова тъмен, документирането на малките обекти, които се намират там, с телескопи се оказва трудно.

Космическият апарат на НАСА „Нови хоризонти“ в момента лети по-дълбоко в пояса, за да получи наблюдения отблизо - курс, по който се движи от 2015 г. насам. Тези последни наблюдения имаха за цел да подпомогнат „Нови хоризонти“ и по този начин са засекли нещо още по-далеч от пояса.

По-конкретно изследователите откриха струпване на 11 обекта, които обикалят в пръстен на хелиоцентрично разстояние между 70 и 90 AU, които са отделени от пояса с голяма празнина.

Тази внезапна празнина е истинският удар: тя предполага, че обектите съставляват структура, различна от известния Пояс на Кайпер - може би дори цял регион или разширение на пояса, които никога не сме виждали преди.

Ако това е вярно, означава, че Поясът на Кайпер е много по-голям, отколкото се е смятало досега. Както отбелязват изследователите, тази празнина е често срещана характеристика в други планетни системи.

„Дълго време Поясът на Кайпер в нашата Слънчева система изглеждаше много малък в сравнение с много други планетни системи, но нашите резултати показват, че тази идея може да е възникнала само поради предубеденост при наблюдението“, казва в изявлението Уес Фрейзър, съизследовател на мисията „Нови хоризонти“ и водещ автор на едно от изследванията. „Така че може би, ако този резултат се потвърди, нашият Пояс на Кайпер все пак не е толкова малък и необичаен в сравнение с тези около други звезди.“

С други думи, нашата Слънчева система може да е по-малко уникална, отколкото си мислим. Преобладаващата теория за начина, по който се е формирала, е, че тя се е образувала от слънчева мъглявина - по същество плътен облак от газ. Но очевидно малкият размер на Пояса на Кайпер поставя ограничения пред тази мъглявина, които предполагат, че тя би трябвало да е необичайно малка.

Възможно е това вече да не е така и предпоставките за живот в нашата Слънчева система може да са по-разпространени - а оттам и животът в цялата Вселена може да е по-разпространен.

Снимка: Unsplash

Виж още: Първата в света терапия с донорски клетки доведе до ремисия на автоимунни заболявания