Според ново проучване мозъците на астронавтите, които отиват на първата си продължителна космическа мисия, се различават в сравнение с мозъците на по-опитните астронавти и тези на хора, които никога не са били в Космоса.

Въпреки че учените знаят, че пребиваването в Космоса променя и потенциално уврежда мозъка, изследването е едно от първите, които разглеждат специфичен аспект на здравето на мозъка, използвайки сравнителен метод и относително голяма група астронавти.

Гръбначномозъчната течност - прозрачната течност, която заобикаля мозъка и гръбначния мозък - се държи различно в микрогравитацията, което кара изследователите да се чудят какво въздействие може да има космическият полет върху тези области. Резултатите могат да помогнат на учените да разберат по-добре как пребиваването в Космоса влияе на човешкия мозък.

Тези проучвания са особено важни за продължителни мисии: NASA планира да изпрати астронавти на Луната през следващите години като част от програмата на агенцията Artemis и в крайна сметка да достигне до Марс - пътуване, което се очаква да отнеме близо две години.

„Тези открития имат важни последици, докато продължаваме да изследваме Космоса“, казва в изявление старшият автор д-р Хуан Пиантино, асистент по педиатрия в отдела по неврология на Медицинския университет в Орегон.

Изследователите са използвали ядрено-магнитен резонанс (MRI), за да сканират мозъците на 15 астронавти, девет от които са били „новаци“, което означава, че завършват първата си мисия в Космоса и не са имали предишен опит в космическите полети. Шестнадесет наземни служители на космическия център „Джонсън“ на NASA в Хюстън служиха като контролна група за целите на сравнението.

На всеки астронавт преди и непосредствено след престоя в Космоса са изследвани периваскуларните пространства (PVS) - индикатор за движението на гръбначномозъчната течност. Също така е извършен скрининг през един, три и шест месеца след завръщането на астронавтите на Земята.

Резултатите, както и констатациите от други проучвания, които са изследвали ефектите на космическите полети върху мозъка и цереброспиналната течност, намекват за дълбокото влияние на гравитацията върху еволюцията на хората и целия живот на Земята. Тялото и мозъкът не са еволюирали, за да бъдат в среда на микрогравитация, а предишни изследвания вече са предоставили сигнали за разнообразието от здравни ефекти, свързани с времето, прекарано в микрогравитация, като по-крехки кости и проблеми с баланса.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Космически туристи мрънкат, че са били претоварени на борда на МКС