Екипажът от частни астронавти в мисията Axiom Space Ax-1 казва, че са били твърде заети, докато са били на Международната космическа станция. Толкова заети всъщност, че пречели на останалите астронавти на МКС.

Доклад на SpaceNews, публикуван наскоро, ни казва какво мислят Лари Конър, Марк Пати, Майкъл Лопес-Алегрия и Ейтан Стибе за пътуването си до МКС, тъй като екипът присъства на пресконференция, за да отговори на въпроси на медиите. Първоначално пътуването трябваше да отнеме осем дни, но беше удължено до 15 поради метеорологичните условия на Земята. Допълнителното време беше полезно, казаха плащащите клиенти на Axiom, но екипажът все още чувства, че уж паметното пътуване е било прибързано.

„Нашият график беше много агресивен, особено в началото на мисията“, казва за SpaceNews Лопес-Алегрия, който е бивш астронавт на NASA и командваше мисията на Axiom. „Темпото беше неистово в началото.“

Въпреки че всеки от частните астронавти е платил по повече от 50 милиона долара за пътуването, това определено е космическата версия на работна ваканция. Някои от експериментите на екипажа включват тестване на технологията за самосглобяване на роботи, работа със стволови клетки и създаване на холограми с Microsoft HoloLens. Майкъл Суфредини, президент и главен изпълнителен директор на Axiom Space, каза, че Axiom ще интегрира по-добре бъдещите мисии, които се извършват заедно с другите астронавти, така че графикът на никой да не бъде нарушен. Суфредини иска и бъдещите полети да продължат по-дълго - до 60 дни. Възможно е промените на компанията да направят мисиите по-малко натоварени и да доведат до повече време за спиране и наслада на уникалните гледки към слънчевата система.

„Мисля, че бяхме толкова съсредоточени върху изследванията и обхвата през първите 8 или 10 дни на орбита, че ни трябваше допълнително време, за да завършим преживяването, така че да имаме време да погледнем през люка, да осъществим контакт с приятели и семейство, просто да се насладим на усещането“, казва Лопес-Алегрия пред журналисти.

Лесно е да забравите, че астронавтите вършат реална работа и не се носят в нулева гравитация само за забавление. Много от тях са натоварени с важни научни изследвания за техните мисии.

Може и да не са типичните офис служители, но изглежда здравословният баланс между професионалния и личния живот е важен, дори когато работното място не е на Земята.


Снимка: Axiom Space

Виж ощеУспех: учени успяха да отглeдат растения в лунна почва