Австралийската енергийна компания Lavo хвърли ръкавицата на Tesla с нова домашна система за батерии, която изобщо не използва конвенционални технологии. Вместо това тя е базирана на водородно гориво. Идеята на тази система е да съхранява всяка допълнителна енергия, генерирана от слънчеви и вятърни енергийни системи, и да осигури алтернативен източник на ток в случай на авария.

Масивната батерия на Lavo технически представлява базирана на електролиза единица, която може да генерира водород от водата. Тя го съхранява и го превръща в електричество, използвайки горивна клетка на принципа, на който работят задвижваните с водород коли.

Батерията на Lavo има капацитет от 40 kWh, което е почти три пъти повече от сегашната батерия Powerwall на Tesla. Това е достатъчно електричество да захранвате един обикновен дом за два дни.

Според Lavo тази система ще издържи по-дълго от системите с литиево-йонни батерии благодарение на това, че разчита на водороден газ, а не на химикалите в конвенционалната батерия. Освен това тя е по-екологична, защото не изисква толкова редки земни метали.

Снимка: Lavo

Виж още: Изкуствен интелект ще разпознава дали сте болни от COVID-19 според кашлицата ви

 

Тагове: