Малък ядрен реактор беше одобрен за сертифициране от Комисията за ядрено регулиране на САЩ (NRC) в петък, което може да го направи първия по рода си, одобрен в Съединените щати.

Доста време се чакаше да бъде предприета подобна стъпка. Процесът на сертифициране започна още през 2016 г. и дизайнът беше одобрен преди две години от регулатора.

Малкият модулен реактор (SMR), проектиран от базираната в Орегон компания за ядрени реактори NuScale Power, може да се произвежда масово в централна фабрика и да се изпраща навсякъде, където е необходим - което е едновременно по-евтино и отнема по-малко време от проектирането на персонализиран ядрен реактор за всяко място.

С 19 метра височина и 2.7 метра в диаметър реакторът наистина е доста малък, но е способен да изведе около 77 мегавата електрически единици мощност.

Всъщност до 12 от тези компактни структури могат да бъдат свързани заедно в стандартна конфигурация на електроцентрала, за да произведат общо 924 MWe, според Световната ядрена асоциация, което я поставя наравно със средната атомна електроцентрала.

Технически това не е първият малък ядрен реактор, който съществува в световен мащаб. Международната агенция за атомна енергия съобщава, че страни като Китай вече имат подобни проекти в „напреднал етап на изграждане“.

Все пак това е голяма победа за американската ядрена енергия, като се има предвид, че през последните 30 години почти не е имало ново ядрено строителство, според доклад от 2020 г. на Scientific American.

Имайки предвид това последно развитие и Министерството на енергетиката, което нарича малките реактори „ключова част от целта на Министерството да разработи безопасна, чиста и достъпна ядрена енергия“, ядрената суша изглежда ще приключи скоро.

Разбира се, както при всичко ядрено, бяха повдигнати опасения относно безопасността на дизайна. В доклад от юли 2020 г. например се обсъждат възможни усложнения, произтичащи от „борно разреждане“, което може да попречи на реактора да се изключи напълно при авария.

Но не очаквайте скоро да видите тези неща в действие – според графика на компанията ще чакаме поне до 2029 г., когато електроцентралата NuScale започне да работи.

Снимка: Unsplash

Виж още: Чисто бъдеще: Хавай приключва с употребата на въглища