САЩ трябва да инвестират повече в ядрени космически кораби, за да бъдат конкурентоспособни с държави като Китай, казват експерти.

По време на правителствено изслушване в сряда (20 октомври) експерти от НАСА и аерокосмическата индустрия обсъдиха как САЩ се справят с други нации, когато става въпрос за разработване на нова технология за ядрено задвижване. И според тях САЩ трябва да действат бързо, ако искат да останат в крак. Изслушването в комисията на Конгреса, наречено „Ускоряване на пътуването в Дълбокия космос с космическо ядрено задвижване“, се проведе пред комисията по наука, космос и технологии на Камарата на представителите на САЩ.

„Стратегически конкуренти, включително Китай, инвестират агресивно в широк спектър от космически технологии, включително ядрена енергия и задвижване“, каза по време на изслушването Бхавия Лал, старши съветник на НАСА по бюджет и финанси. „Съединените щати трябва да се движат с бързи темпове, за да останат конкурентоспособни и да останат лидер в глобалната космическа общност.“

По-рано НАСА обсъди как технологията за ядрено задвижване може да позволи на агенцията да изпраща хора на Марс по-бързо, отколкото чрез използване на традиционни химически ракети.

„Ядрените електрически задвижващи системи използват пропеленти много по-ефективно от химическите ракети, но осигуряват малко количество тяга“, казва НАСА. „Ядрените електрически задвижващи системи ускоряват космическите кораби за продължителни периоди и могат да задвижат мисия на Марс за част от горивото на системите с висока тяга.“

Има множество видове ядрено задвижване, които могат да се използват в космическите технологии. С ядрено електрическо задвижване топлинната енергия от ядрен реактор се превръща в електрическа енергия, която захранва какъвто и да е тип електрически двигател или задвижваща техника, които космически кораб използва. При ядрено термично задвижване реакторите нагряват пропеленти като водород и след това газът от тази реакция се освобождава, създавайки тяга. Това може да създаде много по-голяма тяга от електрическите задвижващи системи.

Според експертите на изслушването в сряда, ако НАСА иска да стигне до Марс скоро, времето е от съществено значение.

„Ако Съединените щати са сериозни да водят човешка мисия до Марс, нямаме време за губене“, каза американският представител Дон Бейер, който председателства комитета. Бейер добави, че през последните няколко години Конгресът е продължил да финансира разработването на ядрени космически технологии в НАСА „с цел провеждане на бъдещ тест полет в Космоса“.

Разбира се, докато ядреното електрическо задвижване има много предимства, особено когато се опитвате да стигнете бързо до Марс, съществуват и рискове, свързани с разработването и използването на технологията.

Това изслушване се проведе след доклад и твърдения, в които се твърди, че Китай е изпробвал хиперзвуково оръжие с ядрена способност през август. Китай отрече тези твърдения.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Няколко мрачни аспекта на изкуствения интелект, които вещаят опасности за човечеството