Първото лекарство, създадено изцяло с помощта на изкуствен интелект, започна клинични изпитвания с пациенти тази седмица.

Insilico Medicine, базиран в Хонконг биотехнологичен стартъп с финансиране от над 400 млн. долара, създаде лекарството INS018_055 като средство за лечение на идиопатична белодробна фиброза - хронично заболяване, което причинява увреждания в белите дробове. По данни на Националния институт по здравеопазване това заболяване, чието разпространение се е увеличило през последните десетилетия, понастоящем засяга около 100 000 души в САЩ и може да доведе до смърт в рамките на две до пет години, ако не се лекува.

"Това е първото напълно генеративно лекарство с изкуствен интелект, което достига до клинични изпитвания с хора, по-специално до фаза II на изпитвания с пациенти", казва Алекс Жаворонков, основател и главен изпълнителен директор на Insilico Medicine, пред CNBC. "Макар че има и други лекарства, разработени от ИИ, които са в процес на изпитвания, нашето е първото лекарство, което има както нова цел, открита от ИИ, така и нов дизайн, генериран от ИИ."

Процесът на откриване на новото лекарство започна през 2020 г. с надеждата да се създаде лекарство "мечта", което да преодолее предизвикателствата при сегашните лечения на заболяването, които се фокусират предимно върху забавяне на прогресията и могат да предизвикат неприятни странични ефекти, каза Жаворонков.

Той добави, че Insilico е избрала да се съсредоточи върху IPF отчасти поради последиците от това състояние за стареенето, но компанията има две други лекарства, частично генерирани от изкуствен интелект, в клинична фаза. Едното е лекарство срещу Covid-19 в първа фаза на клинични изпитвания, а другото е лекарство за рак, по-конкретно "инхибитор на USP1 за лечение на солидни тумори", което наскоро получи одобрение от FDA за започване на клинични изпитвания.

"Когато стартирахме тази компания, ние се фокусирахме върху алгоритмите - разработване на технология, която може да открива и проектира нови молекули", каза Жаворонков. "Никога не съм си представял в онези ранни дни, че ще вкарам собствените си лекарства с изкуствен интелект в клинични изпитвания с пациенти. Но осъзнахме, че за да валидираме нашата платформа за изкуствен интелект, трябва не само да разработим ново лекарство за нова цел, но и да го въведем в клинични изпитвания, за да докажем, че нашата технология работи."

Настоящото проучване на лекарството за IPF е на случаен принцип, плацебо-контролирано изпитване, което се провежда в продължение на 12 седмици в Китай, а Insilico има планове да разшири тестовата популация до 60 субекта на 40 места в САЩ и Китай. Ако настоящата втора фаза на проучването е успешна, ще се премине към друго проучване с по-голяма група, а след това потенциално ще се стигне до трета фаза на проучването със стотици участници.

Снимка: Unsplash

Виж още: Без огледала за обратно виждане за автоматизираните возила без водач