На 12 януари 1967 г. 73-годишният Джеймс Бедфорд умира от рак. Това, което го прави известен, е не причината за смъртта, а какво се случва след това. Вместо да бъде кремиран или погребан, Бедфорд става първият човек в историята, който е замразен в състояние на криопрезервация.

По този начин някои клетки и органи могат да бъдат запазени и да функционират след размразяване. Науката познава организми като жаби и вируси, които също могат да оцелеят след замръзване и да се върнат към живот, когато се размразят. Тялото на Бедфорд е поддържано с изкуствено дишане и сърдечен масаж, а в него са инжектирани специални химикали за запазване на органите и тъканта.

След това трупът е замразен със сух лед и пренесен в камера с течен азот и до момента Джеймс Бедфорд продължава да бъде в състояние на криопрезервация, въпреки че няма никакви индикации, че някога ще може да се върне към живот, пише CNET.

Разбира се, ако дългосрочната криопрезервация сработи по някакъв начин, това ще има огромни последици за бъдещето на медицината и за космическите изследвания.

Виж още: Австралийски мед може да замени антибиотиците

Тагове: