Учени от производителя на лекарства Moderna обявиха днес, че тяхната ваксина за коронавирус е 94.5% ефективна, въз основа на ранен доклад за резултатите от голямото продължаващо проучване от фаза 3. Те споделят, че резултатите са по-добри, отколкото са се осмелили да си представят. Но ваксината няма да бъде широко достъпна в продължение на няколко месеца, като ще е готова за употреба вероятно през пролетта на 2021.

Moderna е втората компания, която съобщава предварителни данни за очевидно успешна ваксина, предлагаща надежда в нарастваща пандемия, която е заразила над 53 милиона души по целия свят и е убила над 1.2 милиона. Фармацевтичният гигант Pfizer в сътрудничество с BioNTech беше първият, който съобщи преди една седмица, че неговата ваксина е повече от 90 процента ефективна. Pfizer и Moderna са първенците, които обявиха ранни данни за големи проучвания, но е важно да се отчете, че 10 други компании също провеждат изпитания от фаза 3 в глобална надпревара за производство на ваксина, като те се разработват в Австралия, Великобритания, Китай, Индия и Русия. Повече от 50 други кандидати са в по-ранни етапи на тестване.

Междувременно Администрацията по храните и лекарствата на САЩ заяви, че ваксините срещу коронавирус трябва да бъдат най-малко 50 процента ефективни, за да бъдат одобрени. Изследователите тестват ваксините, като инжектират някои участници в проучването, а на други дават плацебо и след това наблюдават двете групи, за да видят колко хора се разболяват. В проучването на Moderna 95 души са се заразили с коронавирус: петима са били ваксинирани и 90 са получили плацебо инжекции със солена вода. Статистически разликата между двете групи е изключително значима, а от 95-те случая 11 са тежки - всички в групата на плацебото.

Резултатите от тестовете са анализирани от независим съвет за наблюдение на безопасността на данните, назначен от Националния здравен институт. Moderna, базирана в Кеймбридж, щата Масачузетс, разработи своята ваксина в сътрудничество с изследователи от Центъра за изследване на ваксините, част от Националния институт по алергии и инфекциозни болести.

Д-р Антъни С. Фаучи, директор на института, казва в интервю:

"Казвах, че ще бъда доволен от 75 процента ефективна ваксина. Амбициозно бихте искали да видите 90, 95 процента, но не го очаквах. Мислех, че ще бъдем добри, но 94.5 процента е много впечатляващо."

Снимка: Pikrepo

Виж още: Изкуствен интелект ще разпознава дали сте болни от COVID-19 според кашлицата ви