Руски здравен регулатор стана първият в света, който одобри ваксина срещу коронавирус, обяви президентът Владимир Путин във вторник, въпреки че ваксината все още не е приключила клиничните изпитвания. Руският стремеж за разработката на ваксина вече предизвика международни опасения, че Москва избързва с тестовете, за да натрупа политически и пропагандни точки. Съобщението на Путин дойде въпреки предупреждението от Световната здравна организация миналата седмица, че Русия не трябва да се отклонява от обичайните методи за безопасност и ефективност при тестването на ваксината. Съобщението на руския президент стана по същество претенция за победа в световната надпревара за ваксина: нещо, което руските власти тръбят вече няколко седмици въпреки липсата на публикувана информация за каквито и да било резултати от тестове в последния етап.

„Тя работи достатъчно ефективно, формира стабилен имунитет и е преминала през всички необходими тестове“, каза Путин на заседание на кабинета във вторник сутринта. Той благодари на учените, разработили ваксината за „тази първа, много важна стъпка за страната ни и за целия свят като цяло“. 

Путин каза също, че една от дъщерите му е изпробвала ваксината. Руската ваксина цели да се облекчи световната здравна криза, при която загинаха над 734 900 души. Тя е преминала през ранни опити с маймуни и хора с очевиден успех. Администрацията по храните и лекарствата в Съединените щати заяви, че новата ваксина трябва да бъде с 50 процента по-ефективна от плацебо, за да бъде одобрена. Руският министър на здравеопазването Михаил Мурашко заяви, че страната ще започне кампания за масова ваксинация през есента, започвайки с учители и медицински работници този месец.

Снимка: Wikipedia

Виж още: Проблем с лещата на Phone 12 изненада неприятно Apple