Създаването на раса от „изкуствени“ хора е цел от векове, датираща от древните времена на гръцката митология. Но никога не сме били по-близо до постигането на реалистичен човекоподобен робот, отколкото сега. Това е така, защото, докато технологиите зад роботите продължават да напредват и да постигат по-големи и по-добри неща, учените също намират нови начини да ги накарат да се слеят с човечеството.

Резултатът е зловеща „жива“ кожа, която изглежда като реквизит от филм на ужасите.

Изследователите, отговорни за изобретението, публикуваха статия за нея в списание Matter. Те не само направиха кожата да изглежда като човешка, но тя всъщност е изградена от човешки кожни клетки. Като такава тя може да отблъсква водата и дори да се регенерира, подобно на истинската човешка кожа. Тази нова „жива“ кожа за роботи може да стимулира напредъка към хуманоидната роботика още повече.

Това е така, защото да изглежда „човешки“ е един от основните приоритети, които инженерите и изследователите имат за хуманоидните роботи. Тъй като тези роботи са проектирани да работят директно в индустриите на здравеопазването и услугите, те трябва да изглеждат истински и човешки, за да не стряскат хората. И все пак въпреки тази цел новата кожа е изключително страховита.

Но правенето на жива кожа за роботи никога не е било лесно. Освен сложността на самия материал, той трябва да бъде пригоден да съответства на частите на роботите, които са динамични обекти с неравни повърхности. И така, екипът е подходил към направата на кожата малко по-различно.

Шоджи Такеучи, професор в университета в Токио, Япония, казва, че изследователите са установили метод за формиране на тъкани. След това елементът се потапя в цилиндър, пълен със смес от колаген и човешки дермални фибробласти, които са двата основни компонента в съединителната тъкан на кожата.

Този план успя да създаде жива кожа за роботите поради естествената си тенденция към свиване. Докато изсъхва, сместа се свива и плътно приляга към робота. По този начин му придава реалистичен външен вид.

Такеучи вярва, че живата кожа е „последното решение“, за да накараме роботите да изглеждат и да се чувстват като живи същества. 

Снимка: Pikrepo

Виж още: AI, обучен в един от най-токсичните интернет форуми, се превърна в машина на омразата