Въпреки че не искаме да се намесваме в говорилнята около кризата в Украйна и последвалите влошени отношения между САЩ и Русия, това ни застига чрез новината, че от 1-ви юни на територията на Руската федерация ще бъде преустановено използването на системата GPS (Global Positioning System), информира Дневник.

Това е съобщил самият вицепремиер Дмитри Рогозин, цитиран от RBC (RBC – RosBusinessConsulting). А причината е, че руската система ГЛОНАСС (на руски: Глобальная Навигационная Спутниковая Система) все още не е одобрена и пусната в експлоатация в САЩ, заради опасения на щатското правителство, че тя ще се използва за шпионски цели.

„Ще започнем преговори", съобщи Рогозин. "Всичко зависи от тези три месеца, в противен случай сътрудничеството ни ще бъде сведено до минимум", предупреди той.

На територията на Руската федерация работят много клетки на GPS системата и ако САЩ не приеме руската навигационна система на своя територия, то всеки руснак или посетител на руската държава няма да може да използва GPS устройствата си повече.

Рогозин се оплаква от един закон, прокаран от Барак Обама, свързан с разходите за отбрана. Според него той практически забранява използването на ГЛОНАСС на територията на САЩ. Щатското правителство иска гаранции, че спътниковата система за глобално позициониране ще има само търговски характер и няма да служи като придатък на тайните служби на Русия.

Отделно от тази новина Русия ще преустанови експлоатацията на Международната космическа станция след 2020 година и ще забрани на САЩ да използва руски ракетни двигатели за изстрелване на сателити в орбита около Земята.

Дали това не са признаци на нова студена война?

Тагове: