На път сме да се доближим до основната научнофантастична концепция за свят, обитаван от хора и андроиди. Стартъп от Русия започва масово производство на роботизирани клонинги на хора.

"Промобот" предлага автономни служебни андроиди, които могат да бъдат направени така, че да приличат на всеки жител на Земята. Компанията твърди, че техните творения са "роботи компаньони", а андроидът ѝ "Робо-С" е първият по рода си, който не само прилича на човек, но и е полезен в "бизнес процесите".

Алексей Лужаков, председател на борда на директорите на Promobot, заяви в съобщение за пресата, че "сега всеки ще може да си поръча робот с всякакъв външен вид - за професионална или лична употреба".

Освен това той смята, че новата им линия роботи ще постави началото на изцяло нов пазар в сферата на образованието, развлеченията и услугите, като добави: "Представете си копие на Майкъл Джордан, който продава баскетболни униформи, и Уилям Шекспир, който чете собствените си текстове в музей?".

Къде другаде може да бъде полезен такъв робот? Като консултант, който се държи като обикновен служител, като отговаря на въпроси, или като администратор, който изпълнява задачи като резервиране на срещи. Те могат да работят и в офиси или в държавната администрация, като посрещат хора и предават информация.

И, разбира се, ако сте на пазар за домашен робот, трябва да имате предвид, че Robo-C могат да бъдат направени да изглеждат като всеки член на семейството. В известен смисъл те могат да предложат и "цифрово безсмъртие", както се изрази съоснователят на Promobot Олег Кивокурцев пред CNBC.

Със своя изкуствен интелект, снабден със 100 000 речеви модула, андроидът на Promobot е в състояние да възпроизведе начина, по който говори всеки човек, като изгражда лингвистични модели въз основа на начина на говорене и други познания за обекта. Лицето на бота има 18 подвижни части, което му дава възможност да прави 600 микроизражения.

Едно ограничение - в момента машината не може да ходи, но горната част на тялото ѝ има три степени на свободно движение.

"Промобот" вече приема поръчки за Robo-C, като твърди, че вече е най-големият производител на автономни сервизни роботи в Северна и Източна Европа, чиито машини могат да бъдат намерени в 35 окръга в различни професии. Андроидът може да ви струва от 20 000 до 50 000 долара в зависимост от различните опции за персонализация.

Снимка: "Промобот"/Unsplash

Виж още: Трябва ли изкуствен интелект да контролира кодовете за изстрелване на ядрени оръжия?