Автономната технология може да е твърде широко разпространена в днешния свят и може да попречи на процеса ни на вземане на решения, предупреждават експерти.

Голяма част от потребителите, които са използвали AI под някаква форма, не отдават голямо значение на същността му: например са помолили Alexa (Amazon) да зададе таймер или да помолите Siri (Apple) да провери времето. В по-разширени настройки AI генерира код или изчислява сложни физични уравнения за учените.

Въпреки това според някои експерти тази широко разпространена употреба може да доведе до унищожаване на технологията на способността ни да мислим самостоятелно.

Мария Бритън, главен изпълнителен директор на Trade Show Labs, казва пред The ​​Sun: „Технологиите все повече навлизат в почти всеки аспект от живота ни – от това как поддържаме връзка с близките си, до това как извършваме банкови транзакции и до това как учим и работим“.

„Нарастващата ни зависимост от технологиите ни направи неспособни да вземаме решения, без да имаме достъп до тях.“

„Сега сме толкова зависими от технологиите, че те оформят поведението ни както по абстрактни въпроси като вярвания и ценности, така и по по-осезаеми аспекти като комуникационни навици. Пренебрегването на силата на технологиите в ежедневието ни би било невъзможно в наши дни.“

Притесненията на Бритън се споделят от много други технически експерти, които смятат, че технологиите диктуват решенията ни.

„Трябва да гарантираме, че системите за изкуствен интелект се използват етично и че тяхното развитие не води до „превземане“ на човешките процеси на вземане на решения“, каза Гревен Карл Мануел от EmojiSprout.

„Трябва също така да не забравяме как технологията може да диктува живота ни – чрез технологии за онлайн наблюдение например – и да предприемем стъпки за защита на поверителността на гражданите, когато е необходимо.“

Междувременно други експерти, които признават, че технологиите оформят нашите решения, все още избират да видят положителното в тях.

„Буквално имаме технология в дланта си и я използваме, за да вземаме ежедневни решения“, посочва Уолтър Лаперт, основател и президент на Triad Drones. „Технологията няма да си отиде и се вълнувам да видя как ще продължи да напредва в бъдеще.“

По подобен начин Абдул Рахим, IT специалист, основател и главен изпълнителен директор на Software Test Tips, изтъква: „Технологиите ни позволиха да използваме силата на данните и да подобрим вземането на решения, което ни позволява да вземаме решения въз основа на анализи и тенденции, а не на догадки или интуиция“.

Все пак Рахим изтъкна опасенията около технологичния напредък, добавяйки, че „това не е решение само по себе си“.

„Както във всички аспекти на живота, технологията трябва да се използва отговорно и с отчитане на потенциални капани, като нарушения на поверителността, манипулиране на данни и пристрастия на алгоритмите“, отбеляза Рахим.

Като цяло експертите са склонни да възприемат гледната точка на Рахим, че технологията може да върви и в двете посоки, когато става въпрос за подпомагане или пречка на човечеството в дългосрочен план.

„Технологии като изкуствения интелект имат потенциала да революционизират много аспекти от живота ни, но те също носят със себе си редица етични предизвикателства“, категоричен е Бен Тибитс, управляващ директор на Broadband Deals.

Брандън Маки, съосновател и главен изпълнителен директор на Pickleheads, повтори това мнение, като посочи пред The Sun: „Мисля, че е важно да запомните, че AI е просто инструмент и зависи от хората да определят как се използва“.

Снимка: Unsplash

Виж още: Сан Франциско одобри използването на роботи от полицията като крайна мярка