Tesla загатна за своя прототип на хуманоиден робот Optimus с ново изображение преди пълното представяне, планирано за 30 септември.

По-рано тази година изпълнителният директор Илон Мъск обяви, че на 19 август ще се проведе Ден на Tesla AI #2 с „много страхотни актуализации“.

Първоначалният Ден на Tesla AI Day беше събитие, фокусирано върху програмата за самостоятелно шофиране на компанията. Автомобилният производител също така представи своя суперкомпютър Dojo и обяви планове за хуманоидния робот Tesla Bot – сега известен като Tesla Optimus.

AI Day #2 трябваше да се проведе точно една година след първия, но Мъск използва Twitter през юни, за да отложи събитието до 30 септември. Що се отнася до причината за забавянето, главният изпълнителен директор каза, че Tesla може да има работещ прототип на Optimus дотогава.

Сега на годишното събрание на акционерите на Tesla Мъск пусна ново изображение на Tesla Optimus, за да рекламира предстоящото събитие AI Day #2. Изображението изглежда показва роботизираните ръце на действителния прототип на Tesla Optimus.

На първия ден на изкуствения интелект Мъск обяви проекта, като изведе човек в костюм на робот на сцената – което очевидно беше шега, – но също така това му донесе критики като несериозен проект. Главният изпълнителен директор обаче удвоява усилията си по проекта.

Изпълнителният директор дори каза, че компанията има за цел да започне производството на робота през 2023 г., което изненада мнозина. Това е изключително амбициозен график за такъв мащабен проект, но Мъск каза на няколко пъти, че се е превърнал в приоритет. През януари изпълнителният директор каза, че Tesla дава приоритет на продуктовото развитие на хуманоидния робот Optimus през 2022 г. пред други продукти.

На събитието сега Мъск отново повтори, че вярва, че бизнесът с хуманоидни роботи трябва да стане по-голям от автомобилния бизнес на Tesla:

„Подозирам, че Optimus ще бъде по-ценен от колата в дългосрочен план. Това ще преобърне цялата представа за икономиката“.

Главният изпълнителен директор по-рано заяви, че Optimus може да бъде решение за недостига на работна ръка и да създаде промяна в икономиката, за да намали значително разходите. Tesla планира да използва съществуващия си опит в силова електроника и батерии за електрически превозни средства, за да изгради робота и да използва своя опит в областта на изкуствения интелект, за да му даде мозък.

Първоначално Мъск каза, че роботът ще бъде програмиран да изпълнява прости и повтарящи се задачи, включително в производствени операции като собствените на Tesla. Tesla планира роботът да се подобрява с времето и да може да изпълнява по-широк набор от задачи, които биха го направили полезен както за търговски, така и за потребителски приложения.

Снимка: Tesla

Виж още: Създадоха синтетични организми, които могат да се възпроизвеждат