Руската космическа агенция "Роскосмос" създаде видеоклип, изобразяващ разделянето на Международната космическа станция (МКС), като руската част се отделя.

Видеото, придружено от оптимистична музика, използва реални кадри на руски космонавти на борда на МКС, които затварят вратите на шлюза, който разделя секциите на станцията.

След това показва екипа за контрол на мисията, който гледа компютърно генерирано видео на руския сегмент на МКС, който се отделя от останалата част от станцията и се понася в Космоса.

 

Клипът беше споделен в социалната медийна платформа Telegram в събота от руската държавна информационна агенция РИА Новости, заедно със следния надпис, който е преведен от руски: „Телевизионното студио "Роскосмос" шеговито демонстрира възможността Русия да се оттегли от проекта за МКС - откачването на руския сегмент на станцията, без което американската част от проекта не може да съществува“.

Клипът беше споделен, тъй като бъдещето на космическото сътрудничество между Русия и останалия свят изглежда все по-мрачно на фона на глобалното осъждане на продължаващата инвазия на Русия в Украйна.

Сред санкциите, които светът наложи на страната, беше и Руската космическа агенция и тя отговори с прекъсване на връзките с някои държави. Освен това от "Роскосмос" заявиха, че няма да провеждат с тях съвместни експерименти или да им осигуряват ракетни двигатели. 

По отношение по-специално на МКС Рогозин заяви на 24 февруари, че ако Русия се оттегли от МКС поради влошаване на международните отношения, станцията може да влезе в "неконтролирана деорбита", тъй като руските тласкащи устройства се използват, за да я поддържат на място.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Като на кино: роботи ще поправят сателити в околоземна орбита