Преди около 12 800 години една десета от повърхността на Земята внезапно е покрита с буйни пожари.

Огнената буря съперничи на тази, която е унищожила динозаврите, и вероятно е била причинена от фрагменти от комета, която би била с размери около 100 километра в диаметър.

Докато облаците прах задушават Земята, те поставят началото на мини ледников период, който поддържа планетата хладна за още хиляда години, точно когато излиза от период, траещ 100 000 години, в който е била покрита с ледници. След като пожарите изгарят, животът може да започне отново.

„Хипотезата е, че голяма комета се е раздробила и парчетата са ударили Земята, причинявайки това бедствие“, казва Ейдриън Мело от Университета на Канзас, който е съавтор на проучване от 2018 г., описващо това катастрофално събитие.

„Много различни химически сигнатури – въглероден диоксид, нитрат, амоняк и други – изглежда показват, че удивителните 10 процента от земната повърхност на Земята или около 10 милиона квадратни километра са били погълнати от пожари.“

За да надникнем обратно в горящите пожари и ударните вълни на това голямо събитие, бяха измерени голям брой геохимични и изотопни маркери от повече от 170 места по целия свят с участието на екип от 24 учени.

Един от извършените анализи беше върху моделите в нивата на цветен прашец, което предполага, че боровите гори внезапно са изгорени, за да бъдат заменени с тополи – вид, специализиран в покриването на безплодна земя, каквато най-вероятно е била планета след удар от поредица от масивни огнени топки.

Всъщност част от кометата, която се е разпаднала в Космоса, все още вероятно ще се рее около нашата Слънчева система 13 000 години по-късно.

Високи концентрации на платина – често срещани в астероиди и комети – и високи нива на прах също бяха отбелязани в пробите, анализирани от изследователите, заедно с повишени концентрации на горивни аерозоли, които бихте очаквали да видите, ако гори много биомаса: амоний, нитрат и др.

Растенията са загинали, източниците на храна вероятно са били оскъдни и оттеглящите се по-рано ледници отново започват да напредват. Човешката култура би трябвало да се адаптира към по-суровите условия, като в резултат на това населението намалява.

„Изчисленията предполагат, че въздействието на апокалипсиса би разрушило озоновия слой, причинявайки увеличаване на рака на кожата и други негативни последици за здравето“, заявява Мело.

Екипът предполага, че толкова широко разпространено въздействие на фрагменти от комети и последвалата огнена буря са отговорни за това допълнително охлаждане, известно като периода ранен дриас. Този сравнително кратък спад в температурата на планетата понякога се приписва на променящите се океански течения.

Въпреки това ударът на кометата не е съвсем нова идея и това скорошно изследване се опитва да намери доказателства за него. Но не всички са съгласни, че данните сочат за удар от комета: тази изчерпателна работа предлага повече подкрепа за хипотезата, като например откритите през 2017 г. в Турция следи, които изобразяват опустошителен удар от междузвезден обект.

„Хипотезата за въздействието все още е хипотеза, но това изследване предоставя огромно количество доказателства, за които твърдим, че всички могат да бъдат обяснени само с голям космически удар“, казва Мело.

Снимка: Pikrepo

Виж ощеОткриха изгубени суперпланини, превръщащи Хималаите в джуджета