Семейството на ремонтен техник, който бе убит при инцидент в завод за авточасти, съди пет компании - производители на роботи.

Според близките на жертвата всички свързани с пускането на робота в експлоатация трябва да понесат вина. По време на рутинна проверка на един от роботите на поточната линия машината се активирала неочаквано и смачкала главата на човека. Трагедията се разиграла в завод в известния с автомобилната си индустрия щат Мичиган.

Семейството на загиналия е завело дело срещу трите компании, построили роботите в завода - Fanuc America, Nachi Robotic и Lincoln Electric - с обвинение, че не са спазени стандартите за безопасност. Други две компании, инсталирали роботите (Flex-N-Gate и Prodomax), пък ще трябва да отговарят защо подобен инцидент не е бил предотвратен с наличните мерки.

"Във всеки един момент е имало технически достъпни инженерни практики, които са могли да предотвратят случката", се казва в иска.

Развоят на съдебното дело ще има огромно значение, тъй като все повече заводи и фабрики започват да се отказват от ръчния труд на работниците за сметка на роботизирани машини, коментира The Register.

Тагове: