В ход е нов амбициозен тест на инициативата SETI (Търсене на извънземен разум).

На 24 май в 15:00 ч. по Гринуич европейската сонда Trace Gas Orbiter Mars изпрати кодирано съобщение към Земята. Шестнадесет минути по-късно то беше прието от три големи радиотелескопа на Земята, с което започнаха глобални усилия за разшифроване на загадъчния сигнал.

Това усилие е "Знак в Космоса" - многоседмичен проект, ръководен от Даниела де Полис, настоящ резидент на Института SETI в Маунтин Вю, Калифорния, и на обсерваторията Грийн Банк в Западна Вирджиния.

"През цялата си история човечеството е търсило смисъл в мощни и трансформиращи явления", казва де Паулис в изявление.

"Получаването на послание от извънземна цивилизация би било дълбоко трансформиращо преживяване за цялото човечество", добави тя. "Знак в Космоса" предлага безпрецедентната възможност за осезаема репетиция и подготовка за този сценарий чрез глобално сътрудничество, насърчавайки безкрайното търсене на смисъл във всички култури и дисциплини."

Обсерваторията Грийн Банк е един от трите телескопа, които слушаха сигнала на Trace Gas Orbiter днес, заедно с телескопа Allen Telescope Array на Института SETI в Северна Калифорния и радиоастрономическата станция Medicina в Северна Италия, която се управлява от Италианския национален институт по астрофизика.

Изследователите от всяко от тези съоръжения сега ще обработят сигнала и ще го предоставят на своите колеги по света и на широката общественост. Екипът на проекта желае хора от различни сфери да проучат сигнала и да се опитат да го разшифроват.

"Този експеримент дава възможност на света да научи как общността на SETI в цялото си многообразие ще работи заедно, за да получи, обработи, анализира и разбере значението на потенциален извънземен сигнал", казва в същото изявление Ваел Фарах, учен от проекта ATA.

"Повече от астрономията общуването с Е.Т. ще изисква широк спектър от знания", посочва Фарах. "Със "Знак в Космоса" се надяваме да направим първите стъпки към обединяването на общността, за да отговорим на това предизвикателство."

Снимка: ESA/ATG medialab

Виж още: Изпращането на астронавти на Марс до 2040 е дръзка цел, но NASA все пак ще опита