SpaceX направи поредна и важна крачка към своята космическа амбиция да достигне Марс, след като оглавяваната от Илон Мъск компания изпрати новия си ракетен двигател за тестове в завода си в град МакГрегър, щата Тексас, пише Engadget.

Оттук насетне новото поколение двигател ще бъде подложено на поредица от тестове, които да го направят годен за епичното космическо пътешествие. Засега SpaceX все още не разкрива кой знае колко подробности около двигателя, но все пак знаем, че той се нарича Raptor и че ще захранва наследника на сегашната ракета Falcon Heavy. Следващото поколение ракета ще бъде с дизайн за многократна употреба и се прави специално за т.нар. Mars Colonial Transporter проект. Мъск вече потвърди, че тя ще може излиза с тройно по-голяма мощност от сегашните Falcon 9 и Heavy; подобна мощност е съвместима с двигателя Aerojet Rocketdyne RS-25, използван в космическите совалки на NASA.

SpaceX се надява, че комбинацията от новата ракета и двигателя ще може да носи до 100 тона товар, а първата мисия до Червената планета да се случи най-късно до 2024 г.

Виж още: NASA финансира създаването на шест прототипни бази за открит Космос

Тагове: