По-рано през уикенда SpaceX изстреля забележителния спътник Euclid на Европейската космическа агенция (ESA) от космическата станция Кейп Канаверал във Флорида. Euclid е последният от поредицата нови спътници за наблюдение, които бяха изстреляни наскоро, но той е един от малкото, предназначени за изучаване на повече от един милиард галактики при различни дължини на вълната и за анализ на невероятните десет милиарда години. Euclid ще се движи на почти милион мили от Земята и има 1.2-метров телескоп, който изпраща светлина към два инструмента, способни да обработват инфрачервена и видима светлина.

Falcon 9 се издигна от базата в Кейп в 11:12 ч. местно време и скоро изпрати втората степен в Космоса. Изстрелването на Euclid беше 44-тата мисия на SpaceX за 2023 г. и общо 243-тата мисия, като ускорителят за изстрелването беше нова ракета, която преди това е летяла само веднъж, за да изведе в Космоса екипаж от частни астронавти.

Euclid е един от по-изключителните спътници, който има за цел да изследва природата на Вселената и тъмната материя. Срокът на мисията му е шест години и макар ESA да заявява, че продължителността може да бъде удължена, в крайна сметка тя ще бъде ограничена от количеството студен газ, наличен на борда за маневриране на космическия апарат.

Чрез спътника ESA планира да изследва невероятно дълъг период от време - десет милиарда години, като надникне дълбоко във Вселената, за да разбере структурата на галактиките и други параметри. Амбициозните цели на телескопа са да каталогизира огромните 1.5 милиарда галактики и да сравни яркостта им при различни дължини на светлинните вълни. Този каталог ще даде възможност на астрономите да разберат характеристиките на галактиките като размер, маса и брой произведени звезди.

В основата на изследването са тъмната материя и тъмната енергия. Въпреки че тъмната материя е невидима, нейното присъствие се открива чрез гравитационното привличане на галактиките. В съчетание с факта, че астрономите не знаят защо Вселената се разширява, създават загадки, които и досега остават неразгадани. За да се подобри разбирането на тези явления, картата на Вселената на Euclid ще създава подробни изгледи на галактиките в продължение на шест години, след като първите три месеца бъдат прекарани в калибриране на данните. Повече от две хиляди учени от Европа, Канада, Япония и САЩ ще участват в изучаването на данните от спътника.

Телескопът ще предостави и данни, които да потвърдят дали хипотезата на Алберт Айнщайн за гравитацията е вярна. Теориите на Айнщайн никога не са били проверявани на разстоянията и в мащаба, в който Euclid ще събира данните си. Впоследствие мисията ще помогне и на физиците, както и на астрономите.

Втората степен на Falcon 9 навлезе в орбита приблизително девет минути след изстрелването, след което запали двигателя си за втори път малко повече от двадесет минути преди разгръщането на полезния товар. Euclid ще се отправи към точката на Лагранж 2 между Слънцето и Земята, на 1.5 милиона километра от Земята, след като направи малки корекции на курса през следващите тридесет дни. Той ще обикаля в тази точка и ще се възползва от гравитационния баланс в нея. Изборът на дестинация ще осигури на Euclid ясен изглед към небето и ще му позволи да комуникира ефективно със Земята. Топлината от Слънцето ще предотврати предизвиканото от температурата трептене на телескопа, което ще му позволи да прави по-ясни изображения.

Що се отнася до сегашното изстрелване, основният етап, който ESA следи, е получаването на сигнали от телескопа. Той се отдели от втората степен на Falcon 9 малко повече от 41 минути след изстрелването, като се движеше на височина, по-голяма от 5500 километра, и със скорост над 27 000 километра в час. Скоро след отделянето на полезния товар наземните екипи на ESA потвърдиха получаването на сигнали, за да отбележат края на това изстрелване.

Снимка: SpaceX

Виж още: NASA надзърна в сблъсъка, който ще доведе до гибелта на нашата галактика