Идеята за пренос на слънчева енергия от Космоса не е нова. През 1968 г. инженер от NASA на име Питър Глейзър създава първия концептуален проект за сателит, захранван със слънчева енергия. Но едва сега, 55 години по-късно, се оказва, че учените действително са провели успешен експеримент. Екип от изследователи от Калифорнийския технологичен институт (Caltech) обяви миналата седмица, че техният космически прототип, наречен Space Solar Power Demonstrator (SSPD-1), е събрал слънчева светлина, превърнал я е в електричество и я е предал на микровълнови приемници, инсталирани на покрива на кампуса на Калифорнийския технологичен институт в Пасадена. Експериментът също така доказва, че инсталацията, която беше изстреляна на 3 януари, е способна да издържи пътуването и суровата среда на самия Космос.

"Доколкото ни е известно, никой досега не е демонстрирал безжичен пренос на енергия в Космоса дори със скъпи твърди структури. Ние го правим с гъвкави леки структури и със собствени интегрални схеми. Това е първият случай", казва Али Хаджимири, професор по електротехника и медицинска техника и съдиректор на проекта за космическа слънчева енергия (Space Solar Power Project - SSPP) на Калтех, в съобщение за пресата, публикувано тези дни.

Експериментът - известен с пълното си име като Microwave Array for Power-transfer Low-orbit Experiment (или накратко MAPLE) - е един от трите изследователски проекта, които се осъществяват на борда на SSPD-1. Според университета усилията включват два отделни приемни масива и леки микровълнови предаватели с персонализирани чипове. В съобщението си за пресата екипът допълва, че настройката на предавателите е проектирана така, че да се сведе до минимум количеството гориво, необходимо за изпращането им в Космоса, и че дизайнът също така е трябвало да бъде достатъчно гъвкав, така че предавателите да могат да се сгъват на ракетата.

Космическата слънчева енергия отдавна е нещо като свещен граал в научната общност. Макар и скъпа в сегашния си вид, технологията обещава потенциално неограничена възобновяема енергия, като слънчевите панели в Космоса могат да събират слънчева светлина независимо от времето на деня. Използването на микровълни за пренос на енергия би означавало също, че облачната покривка не би била проблем.

Снимка: Unsplash

Виж още: Знаме Made in China може да се развее на Луната до 2030