Следващото изстрелване на частен астронавт от SpaceX е планирано за това лято и най-накрая беше разкрит основен компонент, който е от решаващо значение за успеха му.

Мисията Polaris Dawn е готова да включва първите задачи за извънземна дейност (EVA), изпълнявани от частни астронавти, което означава, че SpaceX трябва да създаде свой собствен скафандър, способен да защити ползвателите от суровата космическа среда. Сега най-накрая получихме първия си поглед към дизайна.

Новият скафандър беше представен на уебсайта и в каналите на социалните медии на SpaceX в събота (4 май). Съобщението беше съпроводено същия следобед от дискусия за Космоса с инженери на SpaceX и членове на екипажа на Polaris Dawn в X, бившия Twitter, който главният изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск купи през 2022 г.

Скафандърът на SpaceX за EVA прилича много на скафандъра на компанията IVA (intravehicular activity), който е предназначен за носене в космическите кораби по време на изстрелване и кацане, но не и във вакуума на Космоса. Новите костюми за EVA съдържат подобрения в материалите и ставите, целящи да увеличат мобилността на астронавтите, като същевременно ги предпазват от студената безвъздушна пустота извън космическия кораб.

"Имаше много работа както по материалите на скафандъра - разработване на цял нов слой, който трябваше да добавим за управление на топлината, - така и по разглеждане на топлинното състояние на самите членове на екипажа и гарантиране, че те имат комфортна температура в скафандъра", каза ръководителят на екипа за скафандри на SpaceX Крис Триг по време на дискусията в X.

Скафандрите включват и технологии, използвани в други части от производствената гама на SpaceX. "Тук разполагаме с много различни ресурси", казва Триг. "Има някакъв термичен материал, който в крайна сметка използвахме за ботуша, който всъщност беше разработен за Falcon и Dragon и се използва за междинната степен на Falcon и за багажника на Dragon."

Триг също така описа новия дисплей в конструкцията на шлема, който позволява на астронавтите да преглеждат данни за вътрешната температура, влажността и налягането в скафандрите им; на дисплея има и часовник на мисията, за да се следи продължителността на определени задачи на ЕВА. "Естетически може да прилича на IVA, но това, което са направили под капака, е изключително", каза Джаред Айзъкман, командир на мисията Polaris Dawn, по време на дискусията. В сътрудничество със SpaceX Айзъкман финансира и мисията.

Преди това милиардерът финансира и командва търговската мисия Inspiration4 на SpaceX през 2021 г., която беше първият изцяло граждански космически полет. За Inspiration4 освен за изследвания по време на полета Айзъкман беше мотивиран да наеме полета в опит да събере пари за центъра за изследване на детския рак "Сейнт Джуд".

Polaris Dawn, първата от трите възможни мисии за програмата Polaris на Айзъкман, също набира средства за болницата "Сейнт Джуд" и има за цел да изведе човешкия космически полет на ново ниво. "Програма Polaris предвижда до три мисии", заяви Айзъкман в събота, "като кулминацията ще бъде първият полет с екипаж на Starship.

Снимка: Unsplash/SpaceX

Виж още: Нов модел с изкуствен интелект предсказва човешкото поведение с невероятна точност