Три компании се борят за възможността да изпратят свой собствен луноход до Луната, за да подпомогнат предстоящите мисии на НАСА Artemis. Космическата агенция обяви тази седмица, че е избрала Intuitive Machines, Lunar Outpost и Venturi Astrolab да разработят свои лунни превозни средства (LTV) в рамките на предпроектно проучване през следващата година. След това се очаква само едно от тях да бъде избрано за демонстрационна мисия, при която превозното средство ще бъде завършено и изпратено на Луната за тестове за ефективност и безопасност. НАСА планира да използва LTV, като започне с екипажа на Artemis V, който се предвижда да стартира в началото на 2030 г.

LTV, който в крайна сметка ще се отправи към южния полюс на Луната, трябва да функционира както като превозно средство с екипаж, така и като превозно средство без екипаж, като понякога служи като транспортно средство за астронавтите, а друг път - като дистанционно управляван изследовател. НАСА заявява, че ще сключи договор с избраното превозно средство за лунни услуги до 2039 г., като всички поръчки за изпълнение на задачи, свързани с LTV, възлизат на потенциална стойност до 4.6 млрд. долара. Избраната компания ще може също така да използва LTV за търговски дейности през времето на престой.

Компанията Intuitive Machines, която ще разработва LTV, наречен Moon Racer, вече е сключила множество договори с НАСА в рамките на програмата за търговски услуги за лунен товар (CLPS) и през февруари изстреля първия си спускаем апарат Odysseus към Луната, за да осъществи първото търговско кацане на Луната. Venturi Astrolab ще разработва превозно средство, което е наречено Flex, докато Lunar Outpost ще работи по LTV, наречено Lunar Dawn. Всички те трябва да могат да поддържат екипаж от двама астронавти и да издържат на екстремните условия на южния лунен полюс.

"Ще използваме LTV, за да пътуваме до места, до които иначе не бихме могли да стигнем пеша, увеличавайки възможностите ни за изследване и нови научни открития", казва Джейкъб Блечър, главен учен по изследванията в НАСА.

Снимка: Unsplash/Intuitive Machines/Lunar Outpost

Виж още: Група ученици сглобиха най-малкия хуманоиден робот в света (ВИДЕО)