Ново изследване установи, че скоро средната част на Америка може да се окаже твърде гореща за живот.

Според проучване, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences, частта на САЩ от Флорида до Ню Йорк и от Хюстън до Чикаго може да стане толкова гореща, че хората да не могат да издържат на горещината, ако планетата продължи да се затопля с повече от 3 градуса по Целзий над прединдустриалните нива.

При сегашното ниво на затопляне на Земята в САЩ ще преживеят горещи вълни, но те няма да надхвърлят човешките ограничения - въпреки че в някои части на света това ще се случи. По време на проучването учените разглеждат пет възможни сценария за затопляне, ако Земята се затопли с повече от 1.5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива.

"Сред петте сценария най-вероятният е междинният, който ще доведе до затопляне от 2.1 - 3.5 градуса по Целзий, като средната стойност е 2.7 градуса по Целзий (в сравнение с прединдустриалния период) до края на този век", казва пред Newsweek Цинцин Конг, съавтор на изследването и докторант в университета Purdue.

"Последните наблюдения показаха, че можем да се справим малко по-добре със затопляне между 2 и 3 градуса по Целзий. При затопляне от 2 градуса по Целзий само в сравнително малки райони над Пакистан ще има над 240 часа некомпенсируем топлинен стрес всяка година, което се равнява на един месец, ако се броят осем часа за един ден", каза той. "Това със сигурност е проблем, тъй като този регион е гъсто населен. Но не бих очаквал топлинният стрес да направи някое място обитаемо при това ниво на затопляне."

При затопляне с 3 градуса по Целзий голяма част от долината на Инд и крайбрежният район на Персийския залив и Червено море може да бъдат засегнати от некомпенсируем топлинен стрес средно за два и дори повече от три месеца всяка година, казва Конг.

В Ал Худайда, втория по големина град в Йемен, този брой достига до 160 дни. При некомпенсируеми горещини със средна продължителност на сезона всяка година тези региони ще станат необитаеми или ще са необходими драстични промени в начина на живот (напр. пребиваване в стая с климатик през по-голямата част от времето), за да се оцелее. Тъй като 3 градуса по Целзий са в рамките на най-вероятните сценарии за затопляне, гореспоменатите ситуации са доста вероятни според мен", казва Конг.

Хората могат да издържат само на определено количество топлина и влажност, преди това да се превърне в сериозен проблем за здравето им. Продължителното излагане на екстремни горещини може да доведе до топлинен удар, а в тежки случаи - дори до инфаркт.

Тъй като изменението на климата, причинено от човека, продължава, Земята ще продължи да се затопля. Учените смятат, че може да е само въпрос на време планетата да достигне точка, която да надхвърли възможностите на човека.

Снимка: Unsplash

Виж още: Каква всъщност е връзката между озоновия слой и човешкото здраве?