Би Би Си докладва за новите данни на органа на Европейския съюз за борба с изменението на климата "Коперник", които показват, че океаните ни, чиято средна температура е близо 21 градуса по Целзий, официално са счупили всички досегашни рекорди по топлина. И за съжаление според отрезвяващия доклад учените очакват тези температури да продължат да се покачват, което вероятно ще доведе до тежки последици за морските растения и животни, които наричат морските дълбини свой дом. 
Фактът, че вече сме свидетели на рекорда - казва Саманта Бърджис, учен от "Коперник", - ме кара да се притеснявам колко по-топъл може да стане океанът от сега до следващия март." 
"Колкото повече горим изкопаеми горива, толкова повече излишна топлина ще се отнема от океаните", допълни тя, "което означава, че ще е необходимо повече време, за да се стабилизират и да се върнат там, където са били".
Докладът на "Коперник" идва и по повод на съобщенията, че водата край бреговете на Флорида е достигнала температури, близки до тези в горещите вани - факт, който нестопанската организация "Фондация за възстановяване на коралите" определя като "тежка и спешна криза", която може да доведе до опустошително измиране на коралите. 


 "Водата е като вана, когато скочиш в нея", казва ученият от Националната океанска и атмосферна администрация Катрин Леснески, която според Би Би Си в момента наблюдава продължаващата морска гореща вълна в Мексиканския залив. "На плитко разположените рифове във Флорида се наблюдава широко разпространено избелване на коралите и много от тях вече са загинали."
Заслужава да се отбележи, че през тази година се наблюдава Ел Ниньо - периодичен климатичен модел, който се проявява, когато група топли океански води от западния бряг на Южна Америка се издига на повърхността, което води до по-високи температури в целия свят. И както посочва Би Би Си, 2016 г., която държи сегашния рекорд за най-горещи океански температури, също е била година на Ел Ниньо. 
Въпреки това би било глупаво да се предполага, че Ел Ниньо е единственият виновник за това. Между замърсяването с отпадъци, прекомерния риболов и емисиите на парникови газове ние се отнасяме ужасно към нашите океани - и опустошителните последици от предизвиканата от човечеството климатична криза все повече започват да се проявяват. 
"Излагаме океаните на по-голям стрес", казва Мат Фрост, изследовател в Морската лаборатория в Плимут, Великобритания, пред Би Би Си, "отколкото когато и да било в историята". 

Снимки: Unsplash

Виж още: На Антарктида й липсва значимо количество лед и учените търсят причината за това