Ако все още търсите идеи за това, къде да прекарате следващата си ваканция, космическото пътуване може да се окаже една неочаквана алтернатива.

При всички положения напускането на родната ни планета няма да бъде евтино, но бивш космонавт от NASA очаква разходите по тези немислими доскоро пътувания да спаднат драстично. По думите на ветерана Доналд Томас дейността на частни компании като Virgin Galactic и SpaceX ще направи полетите много по-достъпни. Към момента подобна авантюра би ви струвала еквивалента на около 200 000 евро, но Томас прогнозира, че към 2030 г. цената ще падне многократно и желаещите да се насладят на уникалната панорама от борда на Международната космическа станция ще трябва да заплатят не повече от 9000 евро.

"Компании като Virgin Galactic и SpaceX вече правят много надеждни кораби и комерсиалните полети ще бъдат нещо реално и обикновено до няколко години", смята космонавтът, припомняйки, че преди две години един такъв кораб се разпадна във въздуха - нещо, което скоро трябва да остане завинаги в миналото.


Виж още: NASA насрочи мисията до Марс за май 2018 г.