SpaceX спечели нова поръчка от NASA, която се отнася за пет товарни мисии до Международната космическа станция, чрез които трябва да бъде пренесено оборудване и други важни обекти.

Споразумението е сключено в края на декември 2015 г. и е на стойност около 700 милиона долара, но сделката бе оповестена едва сега от двете страни. Така мисиите, които SpaceX трябва да извърши съгласно договора за частни доставки, подписан през 2008 г., вече стават 20. За сравнение другата компания Orbital ATK, която също изпълнява поръчки по този договор, е имала само 10 полета и в момента не е част от плановете на NASA.

"Поръчваме снабдителни полети от нашите частни партньори според нуждите на Международната космическа станция", казва говорител на агенцията.

Интересно е, че почти всички подробности около тези полети и договорките остават секретни, тъй като NASA се позовава на правото си да запази в тайна подобна поверителна информация. Първоначалната стойност на договора, подписан със SpaceX, бе 1.6 милиарда долара и по него компанията на Илън Мъск трябваше да достави 20 000 килограма оборудване на борда на станцията. Очакванията бяха това да се случи в рамките на 12 полета, но очевидно отношенията между SpaceX и NASA продължават да се развиват. До момента с помощта на SpaceX и Orbital ATK до МКС са доставени около 16 000 килограма оборудване. Крайният срок на договорите изтича през 2024 г.

Виж още: Как да откриете в небето Международната космическа станция