Преди да помислим да отидем на Марс, си струва да си припомним колко опасни могат да бъдат космическите полети. До момента 14 астронавти и четирима космонавти са загинали по време на космически полет. Допълнителни 13 (астронавти или космонавти) са загинали по време на обучение или тестове за космически полет. Технически погледнато, само три от тези смъртни случаи са настъпили извън земната атмосфера, отвъд линията на Карман, в това, което обикновено се приема като „в Космоса“.

Както пише известният астрофизик Нийл Деграс Тайсън, различни експерти смятат, че изпращането на астронавти в мисии на Марс ще доведе до допълнителни смъртни случаи. Това включва Илон Мъск, главен изпълнителен директор на SpaceX. „Мисля, че първите пътувания до Марс ще бъдат наистина много опасни. Рискът от смърт ще бъде голям; просто няма начин да го заобиколим“, казва Мъск. „По принцип въпросът би бил: „Готови ли сте да умрете?“. Ако това е ОК за вас, тогава вие сте кандидат да пътувате.“

Според SciTechDaily, SpaceX и НАСА активно работят за изпращане на астронавти на Марс, за да колонизират планетата. Откакто човечеството успешно кацна на близката ни Луна, космическите агенции търсят Марс – следващото най-близко небесно тяло с потенциала, необходим на човечеството да положи усилия за разследване.

Космическите агенции на Земята се опитват да достигнат до Марс с безпилотни кораби от десетилетия. Успяхме да достигнем Марс няколко пъти в сравнително близкото минало – дори с изобилие от сонди и дистанционно управлявани ровери. Също така сме се провалили доста пъти – дори преди да участваме в мисиите с човешки астронавти. От 47 мисии до Марс до момента 28 са се провалили.

Освен очевидните опасности да седите на върха на масивна ракета дори преди да напуснете Земята, пътуването извън нашата атмосфера има много потенциал за провал и загуба на човешки живот. Според SpaceX пътуването до Марс с пилотирана от човека мисия се очаква да отнеме около шест месеца. Тази половин година космическо пътуване само по себе си ще бъде опасна поради значителното количество радиация, която ще проникне в космическия кораб по време на пътуването.

Както подчертава Европейската космическа агенция (ESA), астронавтите могат да получат доза радиация до 700 пъти по-висока, отколкото биха изпитали под защитата на земната атмосфера и магнитното поле. Според ESA след един ден в Космоса човешкото тяло получава толкова радиация, колкото за цяла година на Земята.

ESA проучва начини за защита на астронавтите от космическата радиация чрез използване на ускорители на частици за бомбардиране на различни видове материали с литий. Тези тествани материали може някой ден да осигурят екраниране за кораби, извършващи продължителни пътувания през Космоса.

Дори след като астронавтите достигнат Марс, радиационната защита ще бъде необходима мярка за дългосрочно човешко здраве. Както ни напомня Phys.Org, за разлика от Земята, Марс няма защитна магнитосфера и в резултат на това – само тънка атмосфера. По време на мисията си през 2001 г. космическият кораб на НАСА Mars Odyssey открива нива на радиация, които биха изложили астронавтите на Марс на 8000 милирада (8 рада) радиация годишно. Въпреки че не е непосредствено фатално, продължителното излагане на хора на тези нива на радиация може да доведе до болест, увреждане на ДНК, рак и смърт.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Мобилните игри изкарват повече от РС и конзолните, взети заедно