От стартирането на ChatGPT през 2022 г. насам той се прилага на различни места и стимулира разработването на други големи езикови модели (LLM). Сега изглежда, че може да ни очаква нова, по-мощна версия на технологията за изкуствен интелект на OpenAI. Microsoft потвърди, че GPT-4 ще се появи следващата седмица и може да открие "напълно различни възможности".

По време на участие в събитие, наречено AI in Focus - Digital Kickoff, главният технологичен директор в Microsoft Германия Андреас Браун говори за GPT-4 и предстоящото представяне на платформата. Според Браун следващата итерация на GPT ще бъде показана следващата седмица и ще позволи на потребителите да създават нови видове съдържание, генерирано от изкуствен интелект.

Настоящата версия на ChatGPT използва GPT-3.5 и е ограничена до текстови отговори. Това ограничение ще отпадне в следващата итерация. Твърди се, че GPT-4 ще бъде основна актуализация, в която мултимодалните модели ще осигурят значително увеличение на мощността. Както беше споменато по-рано, тази допълнителна мощност ще позволи създаването на видеоклипове и друго съдържание, генерирано от изкуствен интелект.

Microsoft и OpenAI са установили тясно партньорство, за да работят съвместно за подобряване на възможностите на AI. Това позволи на Microsoft да дебютира с нова версия на Bing и браузъра Edge, задвижвани от ChatGPT. AI, който Microsoft използва, обаче е патентована технология, наречена Prometheus. Предвид факта, че Браун говори за предстоящата актуализация на OpenAI, това е доказателство за това колко близки са станали двете компании.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Милиардери искат да построят бизнес парк в околоземна орбита