Екип от международни учени разработи лазер, който може да генерира 254 трилиона произволни цифри в секунда - повече от сто пъти по-бързо от компютърно-базирани генератори на случайни числа (RNG).

Въпреки че генерирането на произволни числа съществува от хиляди години, то е все по-важно в изчисленията, тъй като формира основата на криптографията. С повече устройства онлайн от всякога, необходимостта от по-бързо криптиране, което може да ни предпази от лошите играчи, стана по-важна. Поради преобладаващата нужда от RNG в съвременните технологии Google обича да показва очевидното надмощие на своя квантов компютър, използвайки проблеми с RNG.

Ето защо новата система вероятно ще промени играта: тя може да генерира 250 терабайта случайни бита в секунда. Всъщност това става толкова бързо, че екипът зад нея се мъчи да запише продукцията си с помощта на високоскоростна камера. Според изследователите тяхната система превъзхожда генераторите на случайни числа както по скорост, така и чрез способността си да създава много потоци битове едновременно, а резултатите са публикувани в списание Science.

Новото изобретение използва малък лазер, дълъг само един милиметър, който отразява светлината между огледалата, разположени в двата края на кухина с форма на пясъчен часовник, преди да излезе от устройството, съобщава Science News. За разлика от предишните системи, базирани на лазер, новият процес е по-бърз и полезен.

Те общуват помежду си, за да генерират бързи колебания на интензивността, които екипът записва с камера, която измерва интензивността на светлината при 254 петна в лъча около всяка трилионна от секундата. Но скоростта, с която лазерът изпомпва данни, означава, че камерата може да ги проследи само за няколко наносекунди, преди паметта й да се запълни, след което данните се качват на компютър.

Системата за генериране на произволни числа е разработена съвместно от изследователи от Nanyang Technological University, Сингапур, Йейл и Trinity College Dublin. Що се отнася до бъдещето на системата, екипът се стреми да я направи готова за практическа употреба, като включи лазера в компактен чип. Това ще позволи случайните числа, които генерира, да се подават директно в компютъра.

Снимка: NTU Singapore

Виж още: Без огледала за обратно виждане за автоматизираните возила без водач

Тагове: