Електрическите колелета са известни с много неща, но олекотената рамка не е едно от тях. Именно това прави изключителното HPS Domestique един от редките модели е-колелета, известни с невероятно малкото си тегло.

Рожбата на едноименната компания, базирана в Монако, тежи само 8.5 кг и е построена с немски и швейцарски компоненти. Моторът е 200 W и е скрит под рамката на седалката. Той практически е невидим с просто око и повечето хора биха се затруднили изобщо да определят HPS Domestique като е-колело.

Причина за това е също фактът, че батерията е дегизирана като бутилка за вода, но всъщност е с капацитет 193 Wh, които осигуряват до три часа режим на работа и зареждане за два часа.

Прогнозният пробег на HPS Domestique е 97 км. Налична е дори опция за по-малка 85 Wh батерия, която се зарежда само за 1 час и освен това е одобрена за превоз със самолет, така че може да качите колелото там.

Тъй като е сглобено в Европа, е-колелото зависи от ограниченията на ЕС за такива модели, което означава, че има максимална скорост от 25 км/ч, макар че моторът всъщност е по-мощен от това.

Дано да сте седнали в този момент, защото идва мястото на цената. HPS Domestique ще струва 12 000 евро, но нека бъдем честни – не можем да очакваме най-лекото е-колело в света да бъде евтино. Всъщност технически най-лекото е-колело е Freicycle, което тежи 8 кг, но то е само прототип.

Снимка: HPS

Виж още: Защо падат сателитите на SpaceX?