Спомняте ли си препускащата котка с дъга Nyan Cat, която стана популярна през 2011 година? Оказва се, че нейното пътешествие все още не е свършило, защото създателят ѝ Крис Торес реши да я изпрати на нова дестинация: този път в света на NFT. Ако се чудите какво е това - не сте единствените. Накратко NFT е един вид платформа, на която всеки може да качи свое дигитално произведение или притежание - картини, снимки, GIF, 3D визуализации, дигитални карти за игра и т.н. Но за разлика от сайтовете, блоговете и социалните мрежи каченото в NFT придобива свой собствен код, който запечатва под формата на сертификат цялата информация за автора - завинаги.

Най-лесно може да се сравни с подписа на художниците върху картините им. NFT отваря една вселена на дигиталните артикули, която определено имаше нужда от систематизиране. И както е и в реалния живот - всеки един от тях е неповторим. В случая на Nyan Cat - нейната уникална версия с висока резолюция беше продадена за 300 етериума, което по днешни котировки се равнява на около 605 382 щатски долара.  


И ако си мислите, че това е поредната доза екстравагантност - ще се окажете прави. Но не е ли така при всички търгове? Аукционната къща Christie's вече е възприела новите норми и след няколко дни ще проведе първия си търг, подкрепен от NFT.  

Снимки: Chris Torres

Виж още: Джак Дорси и Jay Z влагат 23 млн. долара за развитие на биткойна в Африка и Индия