Развитието на новото поколение мощни космически телескопи скоро ще позволи да търсим следи от обитаеми светове далеч отвъд границите на нашата Слънчева система и малката звезда TRAPPIST-1 безспорно ще бъде едно от първите места, към което ще се насочим.

Почти миниатюрна и не особено светла, TRAPPIST-1 е с размер колкото Юпитер и се намира само на 40 светлинни години от Земята. В нейната орбита обаче има няколко доста обещаващи екзопланети. В центъра ѝ се намира студено и много малко червено джудже, чиято маса е около 10 пъти по-малка от тази на Слънцето, а силата, с която свети – около две хиляди пъти по-малка от слънчевата. Допълнителни наблюдения показали, че около TRAPPIST-1 обикалят едновременно три подобни на Земята планети, които са приблизително равни на нея по маса и диаметър. Всички те са много близо до звездата, като първата планета изпълнява пълна орбита около червено джудже само за два непълни дни, втората – за три дни, а третата – за 18 дни.

И трите планети най-вероятно са обърнати постоянно с едната си страна към своето слънце заради силното му гравитационно влияние. Това би означавало, че на едната страна на планетата ще е постоянен ден, а на другата - постоянна нощ, което би довело съответно до екстремно високи и екстремно ниски температури. Според учените обаче в граничната зона между деня и нощта може да съществуват идеалните условия за живот.

Дори ако нито една от планетите около TRAPPIST-1 не се окаже обитаема, откритието на три свята с размерите на Земята около екзотична звезда ще ни помогне да разширим познанията си за екзопланетите, завършва Gizmodo.

Виж още: Учени пресметнаха възможния брой на разумните цивилизации във Вселената