Макс Ходак, съоснователят на Neuralink, който наскоро влезе в новинарските заглавия, като предложи религия, която включва наркотици, и каза, че интерфейсът на компютъра на неговата компания би революционизирал игрите, се завръща с нова бомба - и сега той призовава някой да изгради реален Jurassic Park.

"Вероятно бихме могли да изградим Jurassic Park, ако искаме", пише в Twitter Ходак в събота. "Не биха били генетично автентични динозаври, но... Може би трябват 15 години отглеждане + инженеринг, за да се получат супер екзотични нови видове."

Феновете на Jurassic Park знаят, че това e франчайз от пет филма - с шести в разработка, - всички по хитовия роман на Майкъл Крайтън за това, колко лоша идея е да се отвори място като такъв естествен зоопарк. Използването на последните постижения в генетичните изследвания за създаване на изцяло нови същества със сигурност е примамлива идея, въпреки че има голяма разлика между нещо, което е потенциално осъществимо и което всъщност е добра идея.

По-късно Ходак добави, че това може да бъде ценен инструмент за увеличаване на биологичното разнообразие може би защото се оказваме в разгара на ерата на масово изчезване на видове.

В продължение на години природозащитниците изразяват загриженост относно възкресяването на изчезнали видове - процес, наречен изчезване - отчасти поради това, че екосистемите, в които са живеели тези видове, по една или друга причина са продължили без тях. За тази цел възкресяването на видовете - и особено създаването на чисто нови форми на биологично разнообразие - би било функционално същото като въвеждането на нов инвазивен вид в екосистема, която вече не е оборудвана да го поддържа.

С други думи това е страхотна идея, но рискува да бъде изключително контрапродуктивно нещо на практика - точно както във филмите.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Тези Android и iOS приложения бъркат дълбоко в джобовете ни без знанието ни