Тази седмица SpaceX получи предупреждение от окръжен прокурор в Тексас, предупреждавайки я, че компанията може да наруши няколко държавни закона, като изключи обществените плажове за продължителен период от време и използва нелицензирани охранители, за да отблъсне хората от обществените пътища.

Обвинението се фокусира върху дейностите на SpaceX в Южен Тексас, където компанията е поела големи парцели земя близо до плажа Бока Чика, за да изгради и тества масивни ракетни прототипи на ракетата, която според изпълнителния директор Илон Мъск един ден ще пренесе първите хора на Марс.

Честото затваряне на пътища и задръстванията, което SpaceX внесе в района, както и експлозивните ракети, които са затрупали местните плажове с шрапнели, често дразнят местните жители и екологичните активисти. Сега районният прокурор на окръг Камерън, който обхваща плажа Бока Чика, предупреждава SpaceX, че действията му могат да станат причина компанията и евентуално служителите да бъдат „обект на арест и съдебно преследване“.

Окръжният прокурор на окръг Камерън Луис Саенц твърди, че членовете на персонала му, докато разследвали жалби на жител за поведението на частния охранителен персонал на SpaceX на 9 юни, са срещнали мъж с „тактическа бронежилетка“, който „се приближил, спрял и ги задържал“ за опит за достъп до обществен път в близост до производствените мощности на SpaceX.

В писмото на прокурора се посочва, че по това време окръгът не е разрешил затваряне на пътища, а по-късно служителите му установяват, че охранителят, който ги е задържал, не е лицензиран от Тексаския отдел за обществена безопасност, както се изисква от щатския закон.

„Това поведение е неприемливо“, се казва в писмото и се добавя, че Саенц е допълнително обезпокоен от факта, че SpaceX реагира на този и на друг подобен инцидент в началото на април, като приписа инцидентите на „прекалено ревностен охранител“, но нищо повече.

„Въпреки че SpaceX е ценен член на нашата общност, това не упълномощава SpaceX, нейните служители, персонал, агенти и/или подизпълнители да пренебрегват закона на Тексас“, се казва в писмото. „Освен това имайте предвид, че ако това поведение се повтори, не само отделният служител/подизпълнител/агент на SpaceX може да бъде обект на арест и съдебно преследване, но като бизнес, регистриран в Тексас, SpaceX може също да бъде преследван.“

Снимка: Pikrepo

Виж още: Собствениците на iPhone 6s и първия iPhone SE остават без iOS 15

 

Тагове: