Най-големият плувен басейн в света, предназначен за обучение на астронавти и разработване на подводни роботи, ще бъде построен във Великобритания близо до летище Корнуол Нюкуей, като се очаква да служи като космодрум за изстрелванията на Virgin Orbit от следващата година.

Част от онова, което ще се превърне в подводния център Blue Abyss, басейнът с дължина 50 метра и дълбочина 40 метра, ще има стъпаловиден под и шахта с дълбочина 50 метра и широчина 16 метра. Компанията заяви в изявление, че басейнът ще може да побере 42 000 кубически метра вода, което се равнява на 17 басейна с олимпийски размери или 169 милиона чаши чай.

Сега компанията преговаря с местните власти за закупуване на четири парцела земя до бъдещия космодрум Корнуол, където ще се намира центърът. След това ще кандидатства за разрешение за планиране, като предполага, че строителството ще бъде завършено в рамките на 18 месеца след това. Очаква се центърът да отвори врати през 2023 г.

Компанията не казва дали вече е събрала цялата сума от 150 милиона британски лири (213 милиона долара), необходими за изграждането на центъра, който също ще разполага с хипобарични и хипербарични камери, симулиращи ефектите от високо и ниско налягане, както и апартамент за микрогравитация, учебен център с класни стаи и помещения за настаняване на място.

Британският астронавт Тим ​​Пийк, който прекара 186 дни на Международната космическа станция през 2016 г., е един от членовете на борда на компанията.

"Корнуол е идеалният дом за Blue Abyss, регион с голям потенциал за своите амбиции за космическа и възобновяема енергия", казва Пийк в изявлението си. "Този ​​проект ще се присъедини към Goonhilly Earth Station (голяма радиокомуникационна космическа станция, разположена в Корнуол) и Spaceport Cornwall като значими национални активи, създавайки дълбоководни и космически изследователски съоръжения за обучение и изпитания, както и фантастичен образователен ресурс, помагащ ни да разширяваме знанията си за това, как хората и технологиите могат да функционират в екстремна среда."

Снимка: Blue Abyss

Виж още: Ако имате този iPhone, сърцето ви може да бъде изложено на риск