SpaceX току-що добави още няколко частни полета с екипаж към своя бизнес. Базираната в Хюстън Axiom Space ще изпълни три допълнителни мисии с екипаж до Международната космическа станция (МКС) на борда на капсулата Crew Dragon на SpaceX, обявиха двете компании.

Axiom вече беше резервирала един потвърден полет на Crew Dragon до орбиталната лаборатория; тази мисия ще започне не по-рано от януари 2022 г. Миналия месец компанията разкри, че бившият астронавт на НАСА Пеги Уитсън ще командва предложения полет на Ax-2 до станцията.

Сега знаем, че Ax-2 ще лети със SpaceX, както Ax-3 и Ax-4. Всички тези мисии се очаква да стартират до 2023 г., казаха представители на Axiom. Нито една от фирмите не разкри финансовите условия на договора.

„Ние сме развълнувани да надграждаме нашето партньорство с Axiom, за да помогнем да направим космическия полет по-достъпен за повече хора“, заяви в изявление президентът и главен оперативен директор на SpaceX Гуин Шотуел. „Новата ера в човешкия космически полет е тук.“

Crew Dragon вече е носила астронавти до космическата станция три пъти. Но всеки от тези полети - известни като Demo-2, Crew-1 и Crew-2 - е бил проведен за НАСА съгласно договор, който SpaceX има с програмата за комерсиални полети на агенцията.

Четирите предстоящи полета ще бъдат само началото за Axiom, ако всичко върви по план. Компанията възнамерява да пусне частен модул към Международната космическа станция през 2024 г. До 2028 г. този модул трябва да е готов да се откачи и да лети свободно като основен модул на частна орбитална база, заявиха представители на Axiom. МКС е одобрена да продължи да работи до декември 2024 г. и изглежда вероятно да има едно удължаване до края на 2028 г.

Ax-1 ще бъде първият изцяло частен полет на екипажа на SpaceX до станцията - но не и първият орбитален полет с екипаж за компанията на Илон Мъск, ако текущите планове се държат. Милиардерът Джаред Исаакман е резервирал Crew Dragon за полет, наречен Inspiration 4, който трябва да стартира през септември. Inspiration 4 няма да се срещне с космическата станция; Исаакман и тримата му спътници ще разгледат около Земята капсулата за три дни и след това ще се приберат у дома.

И Ax-1 няма да е първият туристически полет до МКС. От 2001 до 2009 г. седем плащащи клиенти извършиха осем пътувания до станцията с руски космически кораб „Союз“ на мисии, организирани от базираната във Вирджиния компания Space Adventures.

Снимка: Axiom Space

Виж още: Америка може би е открита от хората 10 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега