Един ден през следващите няколко години всеки човек по света ще загуби една секунда от времето си. Според ново проучване точното време, когато това ще се случи, е повлияно от хората, тъй като топенето на полярния лед променя въртенето на Земята и променя самото време.

Часовете и минутите, които определят дните ни, се определят от въртенето на Земята. Но това въртене не е постоянно; то може да се промени съвсем леко в зависимост от това какво се случва на повърхността на Земята и в нейното разтопено ядро.

Тези почти незабележими промени понякога означават, че световните часовници трябва да се коригират с "високосна секунда", което може да звучи незначително, но може да има голямо въздействие върху компютърните системи.

През годините са били добавени много секунди, но след дългогодишна тенденция на забавяне, сега въртенето на Земята се ускорява поради промени в нейното ядро. За първи път в историята ще трябва да се отнеме една секунда.

"Никога не е добавяна или тествана отрицателна високосна секунда, така че проблемите, които тя би могла да създаде, са без прецедент", пише Патриция Тавела, член на отдела за времето в Международното бюро за мерки и теглилки във Франция, в статия, придружаваща проучването.

Но според проучването глобалното затопляне оказва влияние върху това кога точно ще се случи това. Топенето на полярните ледове забавя високосната секунда с три години, като я измества от 2026 г. на 2029 г., се посочва в доклада.

Преди 1955 г. секундата се дефинира като определена част от времето, за което Земята се завърта веднъж спрямо звездите. След това настъпва ерата на високоточните атомни часовници, които се оказват много по-стабилен начин за определяне на физическата секунда.

От края на 60-те години на миналия век светът започна да използва координираното универсално време (UTC) за определяне на часовите зони. UTC разчита на атомни часовници, но все още се съобразява с въртенето на планетата.

Но тъй като скоростта на въртене не е постоянна, двете времеви скали бавно се разминават. Това означава, че от време на време трябва да се добавя "високосна секунда", за да се уеднаквят отново.

Промените във въртенето на Земята в дългосрочен план са доминирани от триенето на приливите и отливите върху океанското дъно, което забавя въртенето ѝ. Напоследък въздействието на топенето на полярните ледове, предизвикано от изгарянето на изкопаеми горива от хората, които нагряват планетата, се превърна в значителен фактор. Тъй като ледът се топи в океана, топящата се вода се движи от полюсите към екватора, което допълнително забавя скоростта на въртене на Земята.

Течното ядро на планетата се върти независимо от твърдата ѝ външна обвивка. Ако ядрото се забави, твърдата обвивка се ускорява, за да запази инерцията си, и това се случва в момента.

Много малко се знае за това, което се случва на около 1800 мили под повърхността на Земята, и не е ясно защо скоростта на ядрото се променя. Това е фундаментално непредсказуемо.

Но това, което е ясно според проучването, е, че въпреки че топенето на полярните ледове оказва забавящо влияние, като цяло въртенето на Земята се ускорява. Това означава, че скоро светът ще трябва да извади една секунда за първи път. Много компютърни системи разполагат със софтуер, който им позволява да добавят секунда, но малко от тях имат възможност да изваждат секунда. Хората ще трябва да препрограмират компютрите, което създава възможност за грешки.

Снимка: Unsplash

Виж още: Не е необходима мозъчна операция: австралийската Synchron е на километри пред Neuralink (ВИДЕО)